Je eigen, veilige keuzes maken.

Rutgers

De Ethiopische Helina (rechts) vertelt andere jonge vrouwen alles over anticonceptie en veilige abortus. Ze werkt mee aan het project ‘Een veilige keuze voor vrouwen’ dat mede door Rutgers wordt uitgerold in Ethiopië en Kenia. Wereldwijd sterven elk jaar tienduizenden vrouwen aan onkundige abortussen en krijgen miljoenen vrouwen te maken met blijvende complicaties. Het project voorkomt naar schatting 2,6 miljoen onveilige abortussen door voorlichting, publiekscampagnes en e-health oplossingen

Een veilige keuze voor vrouwen

Jaarlijks sterven wereldwijd tussen de 22.500 en 44.000 vrouwen als gevolg van onveilige abortus. In samenwerking met de Amerikaanse non-profitorganisatie DKT International gaat Rutgers het aantal onveilige abortussen drastisch verlagen. Doel van het project is om vrouwen goed te informeren over hun opties bij (het voorkomen van) een ongewenste zwangerschap. En hen toegang te bieden tot een betaalbare en veilige abortus, als ze daarvoor kiezen. 

Actief op alle fronten

In de focuslanden Ethiopië en Kenia, en in nog eens 88 andere landen, worden veilige abortusmiddelen (medicinale abortus en MVA-kits) op grote schaal beschikbaar gemaakt. Medisch personeel wordt middels trainingen en een online platform geschoold in het juiste gebruik en toepassing. Daarnaast doen Rutgers en DKT International, samen met lokale partners, er alles aan om beleid en wetgeving rondom abortus positief beïnvloeden, zowel op regionaal, nationaal als internationaal niveau.

Samen het verschil maken

Rutgers is één van de meer dan 100 organisaties die wij dankzij onze deelnemers kunnen ondersteunen. In 2018 ontving Rutgers een Droomfondsbijdrage van € 11,9 miljoen voor het meerjarige project ‘Een veilige keuze voor vrouwen’. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 6,2 miljard aan goede doelen kunnen schenken.
Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl