Onderzoek onder ruim 1.800 loterijwinnaars laat zien wie in de omgeving meeprofiteren

Amsterdam - Naast degenen die op 1 januari een grote loterijprijs winnen, kunnen ook autodealers, reisorganisaties, aannemers, goede doelen en vrienden en familie zich in de handen wrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Postcode Loterij onder 1.859 prijswinnaars van 10.000 euro of meer, waaronder 61 miljonairs. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de miljoenen die de Postcode Loterij op 1 januari weer uitreikt.

Aannemers kunnen de mouwen opstropen zodra er een Postcode Loterij-prijs in de buurt valt. Meer dan een kwart van alle loterijwinnaars investeert in een verbouwing. Makelaars profiteren minder mee van het geluk van loterijwinnaars. Na het winnen van een prijs verhuist nog geen vier procent van de winnaars. Zelfs van de miljonairs woont nog ruim twee derde in hetzelfde huis.

Loterijwinnaars gek op Renault

De populairste aankoop onder loterijmiljonairs is een auto. Maar liefst acht op de tien miljonairs schaft een auto aan, meestal een nieuwe (76%). Volvo is het favoriete merk onder de miljonairs. Ook onder loterijwinnaars die minder dan een miljoen euro winnen is de auto een populaire aankoop. Ruim een kwart koopt een auto, het gros kiest wel voor een tweedehands (61%), bij voorkeur een Renault. Ook weten loterijwinnaars goed de weg te vinden naar het reisbureau: een op de drie winnaars boekt een vakantie van het prijzengeld.

9 op de 10 loterijmiljonairs blijven eigen huis poetsen

De luxe van een schoonmaker gunnen veel loterijwinnaars zichzelf niet, zelfs van de mensen die meer dan een miljoen winnen blijven negen op de tien het eigen huis poetsen. Ook koken loterijwinnaars nog graag zelf. Iets meer dan tien procent van alle winnaars geeft aan vaker uit eten te gaan. Voor familie en vrienden trekken loterijwinnaars vaker de portemonnee. Meer dan de helft laat hen meegenieten van de prijs, bijvoorbeeld door een schenking te doen (46%), hen mee op vakantie te nemen (23%) of te trakteren op een etentje of drankje (23%). Ook goede doelen pikken een graantje mee: van alle miljonairs schenkt bijna de helft iets aan goededoelenorganisaties.

Gewoon weer naar het werk

Werkgevers in de omgeving waar de PostcodeKanjer valt, hoeven niet bang te zijn dat hun medewerkers na 1 januari de handdoek in de ring gooien. Van de loterijmiljonairs blijft 85% werken; ruim een kwart van de miljonairs gaat wel minder werken.

Op 1 januari 2017 komen er vele nieuwe loterijwinnaars bij. De Postcode Loterij reikt dan de PostcodeKanjer van 49,9 miljoen euro uit in een postcodegebied in Nederland. Daarnaast gaan er meer dan vijftig andere grote geldprijzen uit: drie keer één miljoen euro, dertig keer 100.000 euro en twintig Straatprijzen van 25.000 euro per lot.

Meer informatie over het onderzoek en de resultaten kunt u vinden in onderstaande resultaten: