Bedankt namens de buurt

Het Postcode Loterij Buurtfonds ondersteunt buurtprojecten zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden. Op die manier maken we met z’n allen Nederland een stuk mooier. Hieronder delen we de mooie verhalen van zeven buurtprojecten, die mede mogelijk zijn gemaakt dankzij uw deelname. Namens de buurt: bedankt!

Het Oppimp Atelier

"Kleding verbindt. Hoe oud je ook bent, of wat je culturele achtergrond ook is." Carola is oprichtster van het Oppimp Atelier, een creatieve plek in Den Haag waar buurtbewoners, mede dankzij het Postcode Loterij Buurtfonds, kennismaken met duurzame kleding én zelf creatief aan de slag kunnen door het pimpen van eigen kleding onder begeleiding van lokale kunstenaars. "Printen, stempelen, naaien, borduren – het kan allemaal. Je merkt echt dat ieders creativiteit naar boven komt.''

Naar dit artikel


 

KunstKas_Met_Kaart_Ecoring.png

 

 

Meet me in the Forest

"We misten bomen in het dorp." Reden genoeg voor het Friese Akkrum om 116 bomen te verdelen over het dorp. "Dankzij een bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds hebben we een deel van de bomen op het centrale plein geplaatst voor vergroening, met een ander deel hebben we een theater gevormd waar afgelopen zomer allerlei culturele activiteiten werden georganiseerd". De bomen zijn afkomstig van project Bosk in Leeuwarden en krijgen nu een vaste plek in Akkrum.

Naar dit artikel

 

JeuDeBoules_met_kaart.png

 

 

Buurtbuik

"Het is het mooiste compliment als ze om een recept vragen." Nicole is vrijwilliger bij BuurtBuik in Utrecht Oost, een initiatief dat voedselverspilling tegengaat door eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren. Van deze buit koken zij iedere maandag een driegangenmenu voor buurtbewoners. "Dankzij het Postcode Loterij Buurtfonds hebben we nu een bakfiets om het eten op te halen. Daar zijn we super blij mee!"

Naar dit artikel


 

Fietsmaatjes_Met_Kaart_Montferland.png


 

Streekmuseum Hoéswej

"Hoe meer reuring, hoe beter." Hubert is vrijwilliger bij Streekmuseum Hoéswej, een voormalige landbouwschool in Limburg die mede dankzij het Postcode Loterij Buurtfonds is omgebouwd tot streekmuseum met een huisweide. Hier laten zij bezoekers kennismaken met het Limburgse leven van vroeger. "Er komen hier allerlei groepen uit de buurt samen, voor een gezellig bezoek maar ook voor onderhoud. Zo werken we samen in de boomgaard. Met het fruit uit de bomen bakken vlaaien in ons bakhuis."

Naar dit artikel

 

 

Oppimpatelier_Buurtfonds_Kaart.png

 

Ecoring

"We brengen het gezamenlijke weer terug in de stad." Vol passie vertelt mede-oprichter Raul over Ecoring Haarlem, een tuinderij waar de hele buurt welkom is om voedsel te verbouwen, tot rust te komen in de natuur en elkaar te ontmoeten. Midden in de tuinderij staat de iconische Kunstkas die met steun van het Postcode Loterij Buurtfonds tot stand is gekomen. "Een pareltje in Schalkwijk waardoor nu ook kunst, cultuur en muziek een plek krijgt in de buurt."

Naar dit artikel

 

Forest_Met_Kaart.png

 

 

Jeu de boules Renesse

"Als er ook maar een beetje zon schijnt, dan staan mensen een balletje te gooien." De jeu de boules-baan in Renesse, die dankzij steun van het Postcode Loterij Buurtfonds is gerealiseerd, is een trekpleister in het dorp. "We zien het echt als een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Van gezinnen en jongeren tot de ouderensoos," vertelt buurtbewoonster Nicoline. "En zien spelen doet spelen!"

Naar dit artikel


 

BuurtBuik_Kaart.jpg

 


Fietsmaatjes

Fietsmaatjes is bedoeld voor iedereen die graag buiten komt, in beweging wil blijven en in sociaal contact komt met buurtgenoten. Voor mensen die er op uit willen met de fiets maar die zich onzeker voelen of dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Dankzij de duofietsen met elektrische trapondersteuning kan de deelnemer meetrappen naar vermogen. Iedereen kan dus meedoen.

Naar dit artikel

 

Streekmuseum-Hoeswej-kaart.png

De projecten

Klik op de foto's om meer te weten te komen over de projecten.

Oppimpatelier_Buurtfonds_Kaart.png

Het Oppimpatelier

KunstKas_Met_Kaart_Ecoring.png

Ecoring

Forest_Met_Kaart.png

Meet me in the Forest

JeuDeBoules_met_kaart.png

Jeu de boules Renesse

BuurtBuik_Kaart.jpg

Buurtbuik

Fietsmaatjes_Met_Kaart_Montferland.png

Fietsmaatjes

Streekmuseum-Hoeswej-kaart.png

Streekmuseum Hoeswej

Het Buurtfonds-bankje

Het symbool van het Postcode Loterij Buurtfonds is het rode bankje, deze staat voor verbinding en saamhorigheid. Het bankje zal binnenkort te zien zijn bij een aantal gesteunde buurtprojecten. Het bankje dient als plek waar de buurt kan samenkomen, een kopje koffie kan drinken onder het genot van een zelfgemaakt stukje appeltaart, een rustmoment kan pakken tijdens een potje jeu de boules, of gewoon voor een gesprek en een lach. Zo komt de buurt samen en dat is precies waar het Postcode Loterij Buurtfonds voor staat.

Ook de productie van het bankje bracht mensen bij elkaar. Uit de Buurtfabriek, een partner van Stichting DOEN, heeft het bankje speciaal voor het Postcode Loterij Buurtfonds ontwikkeld. Bij Uit de Buurtfabriek maken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt samen met ontwerpers mooie maatmeubels voor bedrijven, sociale organisaties en particulieren. Een sociaal bankje op meerdere manieren dus!

Dankzij u

Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Het Postcode Loterij Buurtfonds heeft sinds 2020 ruim 1.150 buurtprojecten gerealiseerd. Namens al deze buurtprojecten dus: bedankt!

Met uw buurt de winter door

Heeft u een goed idee voor uw buurt? Tussen 1 november en 28 februari 2023 kunt u in het kader van de campagne ‘Met je buurt de winter door’ een (extra) aanvraag indienen bij het Postcode Loterij Buurtfonds voor een bijdrage tussen de 500 en 5000 euro.