Sterk recept voor een nieuw perspectief

Na een traumatische vlucht uit het door oorlog verscheurde Syrië vond Asma in Jordanië nieuwe kracht en hoop. Dankzij financiële steun van CARE kon ze van haar passie, koken, ook haar werk maken. Ze werd lid van een CARE spaar- en leengroep en leerde van alles over bedrijfsvoering, marketing en social media. In haar eigen keuken maakt ze nu de heerlijkste Syrische gerechten, die ze dankzij de nieuwe kennis goed weet te verkopen. Een inkomen om voor haar gezin te kunnen zorgen, zelfstandigheid, toekomstperspectief. Dat smaakt goed.

Ontwikkeling

Asma’s meest verkochte specialiteit is kibbeh, een traditioneel Syrisch gerecht gemaakt van bulgur, ui en rundergehakt. Omdat haar man Rami in het buitenland werkt, is Asma blij dat ze haar bedrijf vanuit huis kan runnen en zodoende kan combineren met de zorg voor haar kinderen. Met de hulp van CARE ontwikkelde ze zich van een buitenstaander tot een gewaardeerd lid van de gemeenschap.

De weg vooruit

De spaar- en leengroepen van CARE zijn onderdeel van het project ‘Een nieuwe weg voor Syrische Vluchtelingen’. Het is een vorm van microfinanciering voor vrouwen die niet terecht kunnen bij een bank, maar die wel vooruit willen. Zo kunnen ze toch een bedrijfje beginnen, investeringen doen of het schoolgeld voor hun kinderen betalen. En krijgen ze stap voor stap hun zelfvertrouwen en waardigheid terug.

Samen het verschil maken

CARE Nederland heeft de afgelopen vijf jaar een bijdrage van € 6 miljoen ontvangen. In 2021 steunden onze deelnemers meer dan 175 goede doelen. Samen met organisaties zoals CARE Nederland werken we aan een eerlijke, groene en duurzame wereld voor iedereen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 7,3 miljard aan goede doelen kunnen schenken.