Hoe zou de wereld eruit zien als je nooit meer fossiele brandstof hoeft te tanken, je de lampen aan kan doen zonder stroom of batterijen, er een oplossing is voor het plastic probleem, niemand meer op een zandvloer in zijn huis hoeft te leven en er mobiele zonne-energiecentrales zouden zijn?

Dit zijn onderwerpen waar de vijf beste groene ondernemers van dit jaar zich mee bezighouden. Zij stuurden hun businessplan in voor de Postcode Lottery Green Challenge, een van ’s werelds grootste jaarlijkse duurzaamheidscompetities voor groene start-ups, georganiseerd door de Postcode Loterij om klimaatverandering tegen te gaan. De inzet? Een bedrag van 500.000 euro voor de winnaar om zijn of haar product verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Tijdens de finale op 14 september wordt bekend wie naar huis gaat met de hoofdprijs van een half miljoen euro.

De vijf finalisten

Revolutionaire zonneauto uit Nederland

Lex Hoefsloot (26) is medeoprichter van Lightyear en is één van de vijf finalisten. Zijn start-up is een spin-off van het succesvolle Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team ontwikkelt de Lightyear One, een volledig door zonne-energie vierwielaangedreven auto met een actieradius van 800 kilometer en heeft een topsnelheid van 180 km/u.

Duurzame gietvloeren

De tweede finalist is Gayatri Datar (31), medeoprichter van EarthEnable, een start-up eveneens afkomstig uit Rwanda. Met hun innovatie verbeteren zij het leven van de allerarmsten en realiseren zij een sterke CO2 reductie. Meer dan een miljard mensen wereldwijd wonen nog op een zandvloer, deze vloeren zijn een broedplaats voor parasieten en ziektes. Cementvloeren zijn vaak het enige beschikbare alternatief, maar zijn duur en vervuilend. De vloeren van EarthEnable zijn gemaakt van lokale, natuurlijke materialen en worden afgedicht met een plantaardige olie. De vloeren zijn 75% goedkoper dan cement en de CO2 –uitstoot ligt 90% lager.

Elektriciteitsvrije lichtbron

Sandra Rey (27) is onze derde finalist en medeoprichter van de Franse start-up Glowee. De start-up heeft een technologie ontwikkeld om de chemische reactie waardoor diepzeevissen en vuurvliegjes licht geven (bioluminescentie) te isoleren en te concentreren tot een volwaardige lichtbron. Deze schone lichtbron is voor vele doeleinden te gebruiken, zoals het verlichten van gebouwen, zebrapaden of verkeersborden. Hiermee kan zowel het energieverbruik als de lichtvervuiling in stedelijke omgevingen worden verminderd. Sandra kwam op het idee nadat de Franse overheid in 2013 verbood etalages ‘s nachts te verlichten.

Mobiele zonne-energiecentrales


Henri Nyakarundi (40), oprichter van de ARED, een start-up eveneens uit Rwanda. Hij heeft de Shiriki Hub een plek in de finale bemachtigd. Henri heeft een mobiele kiosk ontwikkeld met zonnepanelen, een wifi-router en oplaadpunten voor mobiele telefoons. ARED brengt duurzame energie en goedkope wifi naar het Afrikaanse platteland en biedt hiermee een schoon alternatief voor dieselgenerators. Daarnaast zorgt het franchise businessmodel voor werkgelegenheid in de afgelegen gebieden

Biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic


Onze vijfde finalist is Thomas Pedersen (48), oprichter van de Deense start-up Pond. Hij heeft een methode ontwikkeld om uit landbouwafval biohars te halen. Door de biohars met natuurlijke vezels, zoals vlas of hennep, te mixen, ontstaan volledig biologisch afbreekbare producten. De biohars kan zonder probleem in bestaande machines worden gebruikt, waardoor er geen extra investeringen nodig zijn en biedt het een volwaardig en duurzaam alternatief voor de bestaande kunststoftoepassingen, zoals luiers, meubels, windmolenwieken en knopen voor op kleding.

Finale 14 september

De finale vindt plaats op 14 september in de Gashouder in Amsterdam en is ook via een livestream op www.greenchallenge.info te volgen.