Onmisbare zorg in een hogere versnelling

Lucien Sanchez, arts, en directeur Jasper Kuipers zijn blij. Dokters van de Wereld kan drie nieuwe, compleet ingerichte Zorgbussen aanschaffen. Daarmee kan Dokters van de Wereld nog meer mensen bereiken die nergens anders terecht kunnen. Denk aan mensen zonder papieren, zoals slachtoffers van mensenhandel. Of mensen die de tandarts niet meer kunnen betalen. Artsen en tandartsen, die zich allemaal vrijwillig inzetten, pakken de Zorgbus om hen de nodige zorg te brengen. Want gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht.

Nu ook mondzorg

Sinds 2016 verleent Dokters van de Wereld hun medische zorg ook mobiel. De eerste Zorgbus werd aangeschaft met een bijdrage van de Postcode Loterij. Inmiddels rijden er twee rond en wordt er ook een speciale Mondzorgbus gehuurd. Zo’n anderhalf miljoen Nederlanders mijden de tandarts omdat ze die niet meer kunnen betalen. En ook zij hebben recht op gezondheidszorg.

Bijspringen

Ondertussen is de medische zorg voor Oekraïense en andere vluchtelingen nog niet overal goed geregeld. Het Nederlandse Rode Kruis, GGD’s en gemeenten vragen Dokters van de Wereld om de Zorgbussen in te zetten en tijdelijk bij te springen. Er is minimaal één extra Zorgbus nodig en twee oudere bussen moeten binnen twee jaar vervangen worden. Vandaar onze bijdrage voor de aanschaf van drie nieuwe bussen.

Samen het verschil maken

Dokters van de Wereld ontving dit jaar een extra schenking van € 500.000 voor de aankoop van nieuwe Zorgbussen. In 2021 steunden onze deelnemers meer dan 175 goede doelen. Samen met organisaties zoals Dokters van de Wereld werken we aan een rechtvaardige, groene en gezonde wereld voor iedereen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 7,3 miljard aan goede doelen kunnen schenken.