Schuldenvrij met Get a Grip

Ongeveer 300.000 van de jongeren tussen de 18 en 28 jaar heeft een schuld, lening of betalingsachterstand. Dit komt neer op 1 op de 6 van de Nederlandse jongeren. Jongeren met financiële problemen slagen minder vaak op school, raken sneller in de criminaliteit en kampen ook op latere leeftijd vaker met financiële of andere problemen. Daarom start Humanitas het project ‘Get a Grip’.

Begeleiding op maat

Met intensieve een-op-een begeleiding van 350 jonge vrijwilligers worden jongeren op weg geholpen naar een toekomst zonder schulden. De vrijwilligers leren de jongeren hoe ze met geld om moeten gaan en helpen bij het maken van een overzicht van wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat.

Dankzij u

Dankzij uw deelname kreeg Humanitas maar liefst € 1.825.000,- voor het project Get a Grip en kan de hulpverlening voor jongeren met schulden in gang worden gebracht. De eerste pilots van het project zijn gestart in Almere, Zwolle, Roosendaal en Westerkwartier (Leek e.o.).

Humanitas-directeur Eva Scholte (links) ontvangt de cheque voor het project uit handen van Humberto Tan.

Elke pilot een andere aanpak

Elke pilot heeft een apart aandachtsgebied. Zo wordt er geholpen met het krijgen van overzicht in de financiële administratie, zoals het ordenen van overeenkomsten en contracten met instanties of bedrijven. De vrijwilligers en de jongeren zoeken samen naar de beste oplossing als geldzaken uit de hand dreigen te lopen. De hulp wordt geboden online of op locatie geboden. Daarnaast wordt er gekeken hoe partners op de meest effectieve manier kunnen samenwerken.

Credits: Bob van der Vlist

Het doel van de hulp is ervoor te zorgen dat jongeren de geldzaken weer helemaal op orde krijgt en er zelf mee verder kunt. Na de pilots in Almere, Zwolle, Roosendaal en Westerkwartier (Leek e.o.) is het de bedoeling dat deze aanpak blijvend wordt toegepast op tien locaties in Nederland. Hiermee leren 1100 jongeren om zelfstandig hun financiën te regelen en daar de verantwoordelijkheid voor te dragen. Zodat zij met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan!

Wilt u meer weten over dit project? Humanitas was te gast in Koffietijd.

Bekijk het fragment