Zondag 16 oktober was het Wereldvoedseldag. Een initiatief van de Food and Agricultural Organisation (FAO) dat onderdeel is van de Verenigde Naties. Met deze dag wil FOA extra aandacht vragen voor de voedselvoorraden in de wereld. Het standpunt van FOA: er is voldoende voedsel in de wereld, als we maar eerlijk delen.

Ook bij de Postcode Loterij vinden we een eerlijke verdeling van voedsel belangrijk en daarom steunen wij tal van goede doelen en projecten die zich inzetten voor de voedselproblematiek in de wereld.

Twee bijzondere projecten hebben we voor u uitgelicht:

The Hunger Project: Moringaprogramma

Dankzij een extra bijdrage van € 1.280.000,- van de Postcode Loterij kan The Hunger Project het Moringaprogramma de komende jaren uitbreiden naar Ethiopië, Oeganda en Malawi. Met het Moringaprogramma wil The Hunger Project de honger in deze landen bestrijden met behulp van de moringaboom.

De moringaboom, ook wel wonderboom genoemd, is een tropische boom met buitengewoon hoge voedingswaarden. De bladeren bevatten hoge concentraties essentiële vitamines en mineralen. Door de extra bijdrage kunnen 110.000 mensen in Ethiopië, Oeganda en Malawi optimaal gebruik maken van Moringa en zo een grote nieuwe stap zetten in hun strijd tegen ondervoeding.Dit jaar hebben twee scholen in Mbarara, een stad in het zuiden van Oeganda, tuinen aangelegd. Naast dat deze nu gebruikt worden voor trainingen voor studenten wordt de Moringa uit de schooltuin ook verwerkt in de schoolmaaltijden. En hierdoor wordt de voedingswaarde van die maaltijden flink verhoogd!

Greenpeace: Questionmark

Met honderden verschillende keurmerken en de complexe productieketens blijft het vaak onduidelijk hoe gezond, duurzaam of diervriendelijk producten nu écht zijn. Questoinmark wil consumenten helpen om de juiste keuze te maken in de jungle van producten en reclames.

Met de nieuwe app Checkit biedt Questionmark consumenten de mogelijkheid om op een eenvoudige manier te zien waar het product vandaan komt, zodat het maken van een bewustere keuze veel gemakkelijker wordt. Met Checkit maakt u heel eenvoudig een duurzaam boodschappenlijstje en ziet u in één oogopslag hoe duurzaam uw favoriete producten zijn. Daarnaast geeft de app u direct suggesties voor duurzamere alternatieven in uw eigen supermarkt.

Questionmark gelooft dat door het informeren van consumenten ook producenten duurzamere alternatieven zullen gaan aanbieden. Een win-win situatie voor de consument en haar omgeving! Mede dankzij uw deelname ontving Greenpeace in 2013 een extra schenking voor dit Droomfondsproject voor het opzetten van Questionmark. En u kunt hem nu gebruiken. Bent u net zo enthousiast als wij?Download de app hier en test het zelf!

Wilt u meer weten over onze goede doelen die zich inzetten voor het voedsel tekort in de wereld?

Voedselbanken Nederland

Het Nederlandse Rode Kruis

World Food Programme

The Hunger Project