Twee keer raak op één dag. In de Zaanstreek gebeurde het deze maand. Naast een PostcodeStraatprijs in Koog aan de Zaan, viel drie kilometer verderop in Zaandam de 1 Miljoen Prijs. “Hoe groot is die kans nou?” vroeg de 37-jarige Brigitte zich af. Helemaal toen de geboren en getogen Zaandamse besefte dat zij op beide postcodes een lot heeft. Brigitte: “Dit is echt bizar.”

Voorafgaand aan de uitreiking maakte de Postcode Loterij via haar Facebook-pagina bekend dat de 1 Miljoen Prijs ergens in Zaandam zou vallen. De ene half miljoen euro was bestemd voor de winnende postcode (vier cijfers en twee letters) en de andere voor de wijk eromheen (de eerste vier cijfers). Brigitte: “Mensen waren al dagen in rep en roer. Want waar zou hij vallen? Er werd gemompeld over ’t Kalf, de wijk waar ik woon. Toen werd het spannend.”

Ouders ook in de prijzen

Al gauw bleken de geruchten waar. Brigitte: “Ik zat op mijn werk toen bekend werd dat de winnende postcode, 1509 GM (straat Eemmeer), inderdaad een paar straten bij mij vandaan ligt. ‘Leuk’, dacht ik, ‘dan wordt er dus een half miljoen over mijn wijk verdeeld!’ Ik ging niet uit van veel, maar ik win toch 235 euro. Ook mijn ouders vallen in de prijzen, die wonen er al jaren.”

Misverstand?

Als Brigitte zich na het blije nieuws weer op haar werk wil storten, krijgt ze een berichtje van een kennis. Brigitte: “‘Ze (de Postcode Loterij) zijn vanochtend ook in de Badhuisstraat in Koog aan de Zaan geweest!’, stuurde de moeder van een vriendin. Ik kon het niet geloven. Dat is mijn oude adres en daar speel ik ook nog met een lot mee! Ik dacht dat het een misverstand was. Maar toen las ik het ook op een nieuwssite. ‘Dit is echt bizar,’ kon ik alleen maar denken.”

Brigitte in haar oude straat in Koog aan de Zaan waar de Straatprijs viel Brigitte in haar oude straat in Koog aan de Zaan waar de Straatprijs viel

Gelukbrengende opa’s

En nu won geluksvogel Brigitte een stuk meer: maar liefst 25.000 euro bleek de PostcodeStraatprijs voor haar in petto te hebben. Brigitte: “Ik heb mijn oude lot op de Badhuisstraat nooit op durven zeggen. Het heeft mij toen ik er woonde al vaker geluk gebracht. Misschien is dat dankzij de letters in de postcode: die staan voor mijn opa’s Johan en Hendrik. Die brengen me nu wéér geluk!”

Een nieuwe fase

De geldprijzen geeft Brigitte als jonge moeder meer ademruimte: “Het is heel fijn is om nu iets achter de hand te hebben. We willen er lekker van op vakantie. En dankzij dit bedrag kan de zoektocht naar een nieuw huis in Haarlem, met mijn dochtertje en nieuwe vriend, van start. Dan sluiten we een oude fase af.” Maar haar oude loten opzeggen, daar piekert ze niet over. “Reken maar dat er op ons nieuwe adres een derde bijkomt!”