“Geschenk uit de hemel”

Afgelopen mei werden de eerste Buurt-Tonnen uitgereikt. Zo ook op 20 mei, in het Noord-Hollandse Grootschermer. Postcode Loterij ambassadeur Nicolette van Dam vertrekt die dag via de N246 in noordelijke richting, om vervolgens via de Oostdijk het polderlandschap in te rijden. De Postcode Loterij-bus is hier een opvallende verschijning. ‘Het zal toch niet?’, denken bewoners van de Grootschermerweg. Maar het busje stopt echt in hun straat. Bewoners Marjan en Tonia staat goed nieuws te wachten: Nicolette komt hen vertellen dat zij maar liefst 100.000 euro met zeven van hun buren mogen verdelen!

Terwijl haar zoon die middag zit te ploeteren op een VWO-examen, wordt Marjan thuis op de boerderij verrast door de Postcode Loterij. Ambassadeur Nicolette van Dam en een cameraploeg overvallen haar en echtgenoot Jan met een cheque van maar liefst 23.076 euro! Ook zoon Ben valt in de prijzen. Een mooie 7.692 euro staat hem die middag na zijn examen op te wachten.

Lastige tijden

Het loterijbezoek komt op een erg goed moment, vertelt Marjan: “We hebben een melkveehouderij, maar het zijn lastige tijden. De melkprijs is al lange tijd erg laag en de kosten stijgen alleen maar. Daarom moeten we heel erg zuinig zijn. Dit bedrag is dus echt een geschenk uit de hemel!”

Alzheimer

Diezelfde middag krijgt ook buurvrouw Tonia een bezoek van de Postcode Loterij-ploeg. Voor ze het weet staat zij met een cheque van 15.384 euro in haar handen. “Wat komt dit geld goed van pas!”, reageert Tonia opgetogen. “Ik heb een vriend in Canada, hij is nog maar 65, en lijdt aan Alzheimer. Vorig jaar heb ik hem ook opgezocht. Omdat die ziekte zich zo snel ontwikkelt, wilde ik heel graag weer. Nu kan dat! In september ga ik er heen om het gezin te helpen met de zorg. En wie weet ga ik daarna nog een keer. Het kan nu allemaal.”

Postcode Loterij-themafeestje

Met zo’n zieke vriend aan de andere kant van de oceaan, beseft Tonia als geen ander hoe kwetsbaar het leven is. En dat je er van moet genieten, zo lang het kan. “Daarom gaan we bij ons thuis een feestje geven. Iedereen die ons dierbaar is nodigen we uit.” Een feestje geheel in Postcode Loterij-thema, dat lijkt Tonia wel wat. En daar draagt de Postcode Loterij natuurlijk graag aan bij: een doos Postcode Loterij-sjaaltjes is inmiddels onderweg naar Grootschermer. Tonia: “Het leven moet je vieren, daar zijn wij ons heel erg bewust van.”