Goede doelen in actie op Lesbos

Op het Griekse eiland Lesbos is in de nacht van dinsdag 8 september het vluchtelingenkamp Moria door een hevige brand grotendeels verwoest. Op het eiland zijn meerdere goededoelenorganisaties al lange tijd actief. Zij bieden, mede dankzij de steun van Postcode Loterij deelnemers, psychosociale en medische zorg, opvang, onderwijs en juridische hulp. Ook komen zij op verschillende manieren in actie na de brand.

Theirworld zet zich in voor educatie voor gevluchte kinderen, en ontving samen met Unicef en UNHCR een extra schenking van de Postcode Loterij. Zij laten weten dat het Tapuat educatie- en familiecentrum op Lesbos, dat mede dankzij de extra gift van de Loterij is gebouwd, nu wordt gebruikt voor de opvang van slachtoffers, voornamelijk kinderen die zonder ouder(s) in het kamp verbleven. De stichting bracht donderdag een verklaring uit en pleit ervoor om de brand aan te grijpen als een kans om de vluchtelingencrisis in Griekenland nu echt serieus aan te pakken.

Stichting Vluchteling is sinds 2015 werkzaam in Griekenland. Met psychosociale zorg voor vluchtelingen met trauma’s, juridische bijstand en hygiëne hulp. Zij zijn met hun partner ter plekke in gesprek hoe ze na deze verwoestende brand kunnen helpen. Ook roept de stichting het kabinet al langer op om 500 alleenstaande kinderen uit de Griekse eilanden op te nemen.

UNHCR biedt directe ondersteuning aan de Griekse autoriteiten en aan degenen die door de brand zijn getroffen, zet zich in voor het waarborgen van de onmiddellijke zorg en veiligheid van de getroffen bevolking en pleit voor lange termijn oplossingen voor vluchtelingen op Lesbos en de andere locaties op de Griekse eilanden.

UNICEF staat klaar om de ruim 4.000 kinderen, waaronder 407 extreem kwetsbare alleenreizende kinderen, te helpen met eerste levensbehoeften, opvang en bescherming. Een team experts van UNICEF, onder andere op het gebied van kinderbescherming en onderwijs, is ingezet om de kinderen uit het kamp te helpen en te ondersteunen met tenten, water en hygiënekits.

Dokters van de Wereld laat weten dat hun Griekse collega’s op het eiland direct in actie zijn gekomen. Ze zijn met een mobiele kliniek aanwezig in Moria om te assisteren bij het identificeren van slachtoffers. Ook wordt er hard gewerkt om een eerste zending van noodpakketten met medicijnen en hulpmiddelen zo snel mogelijk op Lesbos te krijgen.

De Johan Cruyff Foundation heeft in het najaar van 2019 een bijdrage gekregen van € 1 miljoen voor het Extra Project Creating Space op Lesbos en Samos - in samenwerking met Movement On The Ground – Cruyff Courts te bouwen om kinderen en jongeren toegang te geven tot sport en beweging. Door de uitbraak van het coronavirus liep het project vertraging op. Nu is het opnieuw de vraag hoe nu verder. De stichting heeft nauw contact met Movement On The Ground over de situatie.