Grootste olifanten verhuizing ooit

Deze week is de grootste olifanten verhuizing aller tijden gestart. In Malawi worden 500 olifanten vanuit twee zuidelijk gelegen wildparken verhuisd naar het 300 km noordelijker gelegen Nkhotakota natuurreservaat. Hiermee zoekt natuurbeschermingsorganisatie African Parks Network een oplossing voor veelvuldige mens-olifant conflicten, die op dit moment aan de hand zijn in het zuiden. De afgelopen 20 jaar is olifantenpopulatie in Malawi gehalveerd van 4.000 naar 2.000 olifanten. Dit is het werk van stropers die het hebben voorzien op de slagtanden van de olifanten.

Ondanks deze schrikbarend trend zijn de twee parken in het zuiden toch overvol en is deze grootse verhuizing noodzakelijk om de olifanten een beter leven te bieden. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de voorbereidingen voor dit grootscheepse en zware transport over de weg. Het project dat zich richt op natuurbehoud, herstel en bestrijding van ivoorstroperij wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de deelnemers van de Postcode Loterij. Door de Extra Projectbijdrage van € 2.625.000, - krijgen niet alleen de olifanten een beter leven, maar zal African Parks Network ook de lokale bevolking helpen. Dit doen ze door onderwijs te verzorgen en sociale voorzieningen en toerisme te stimuleren.

Filmmakers Annegre Bosman en Mildred Roethof van Pluk Media volgen een jaar lang deze intrigerende missie om mens en olifant weer naast elkaar te laten leven. Zij volgen de ‘Wildlife Savers’ van African Parks, die strijden met gevaar voor eigen leven om het geweld tegen olifanten een halt toe te roepen. De documentairefilm Wildlife Savers is in 2017 te zien op televisie en online.