Een lekker stukje vis eten, en er zeker van zijn dat er morgen ook nog steeds voldoende vis is? Dan kies je voor het blauwe MSC-keurmerk op een vis-, schaal- en schelpdierenproduct. Dit betekent namelijk dat het van een wildgevangen visserij komt en duurzaam gevangen is. Het product is volledig traceerbaar naar een duurzame bron. Door te kiezen voor het blauwe MSC-keurmerk beloon je duurzame visserijen.

MSC-keurmerk

De Nederlandse haringvangst is MSC gecertificeerd. MSC staat voor Marine Stewardship Council. En dat zorgt voor:

  1. Een duurzame visstand: Er wordt niet te veel gevist, zodat het haringbestand goed op peil blijft.
  2. Een gezond ecosysteem: de haringvangst heeft minimale effecten op het omringende zeeleven.
  3. Effectief en verantwoord management van de visserij. Afspraken worden nageleefd en er wordt goed samengewerkt.

Overbevissing

Om te voorkomen dat bijvoorbeeld de haring overbevist raakt worden internationale afspraken gemaakt en nageleefd. Er is sprake van verantwoord bestandsbeheer waarbij vangstquota op basis van wetenschappelijk onderzoek worden vastgesteld.

Er is nu bekend hoeveel er per land (en per schip) gevist mag worden en dat iedereen samenwerkt aan het behoud van een gezonde zee. Daarom zochten vissers onafhankelijke erkenning voor hun inspanningen met het MSC certificaat. Door al het goede werk was de visserij op Noordzee haring de eerste grote zeevisserij in Europa die MSC certificering verkreeg in 2006. Sindsdien is de visserij al twee keer opnieuw gecertificeerd, omdat de internationale afspraken nog steeds goed werken en strikt worden nageleefd.

Een bijzonder duurzame soort

Er is hard gewerkt om de haring er weer bovenop te krijgen. Maar gelukkig is de haring ook goed op een duurzame manier te vangen omdat hij scholen vormt.

Zo hoeven haringvissers met hun vistuig geen contact te maken met de zeebodem, waardoor er geen zeesterren en andere vissen worden meegenomen. De haringvisserij heeft dan ook bijna geen bijvangst van andere vissen of zeedieren!

Meer weten over MSC? Klik hier