Binnenkort gaat Postcode Loterij Miljoenenjacht van start. Vijf zondagen in september zit de studio weer vol met Postcode Loterij-deelnemers. Zij strijden voor auto's, vakanties, geldprijzen en die felbegeerde finaleplek aan de desk naast presentatrice Linda de Mol. Maar vanaf de bank thuis kan je ook in de prijzen vallen, met Postcode Loterij Bingo. Jurgen (55) uit Beverwijk kan er over meepraten. Een jaar geleden werd hij plots miljonair.
Jurgen, hoe is het nu met je?

 'Het gaat heel goed met ons.' Lachend: 'Financieel in ieder geval stukken beter!'

Waar iedereen natuurlijk nieuwsgierig naar is: wat hebben jullie met het geld gedaan?

“Mijn vrouw Sylvia is gastouder van beroep. We hebben hier daarom dagelijks vier a vijf kinderen over de vloer. Een deel van het bedrag hebben we gebruikt voor een nog fijner en comfortabeler thuis. We hebben nu vloerverwarming, airco en zonnepanelen. En een paar dagen geleden is onze droomkeuken geïnstalleerd. Daar tovert mijn vrouw de heerlijkste culinaire hoogstandjes uit!”

Je zit op zondagavond nietsvermoedend thuis en opeens staat ambassadeur Winston Gerschtanowitz voor de deur. Met een cheque van ruim 1,1 miljoen euro. Hoe is dat?

“Niet te bevatten. Sylvia en ik zaten omstreeks 21.30 uur aan de eettafel. Ik was wat aan het surfen op internet. Plotseling zagen wij boven onze tuinschutting een grote satellietschotel uitgeklapt worden op de parkeerplaats achter ons huis. Een nogal ongebruikelijk fenomeen. Via WhatsApp hoorde onze jongste dochter Joni dat de Postcode Loterij in de straat was. Voor we het beseften, stond er een cameraploeg in de zitkamer en waren we miljonair! Maar al gauw stonden we weer met onze beide benen op de grond: om zes uur ’s ochtends stond de eerste ouder op de stoep om zijn kind af te leveren.”

Liggen er naast de verbouwing van jullie huis, nog meer dromen in het verschiet?

“We vinden het soms nog steeds onwerkelijk dat we dit bedrag hebben gewonnen. We gaan er voorzichtig mee om. Ik rijd nog in dezelfde auto, mijn vrouw werkt nog altijd als gastouder en onze jongste is net begonnen met een bijbaantje in de supermarkt. Ik vind het belangrijk dat we het niet alleen nu, maar ook later goed hebben. Daarom beleg ik een groot gedeelte. Ook kijk ik of we kunnen investeren in een huis in het buitenland. Het Spaanse Alicante lijkt ons wel wat. En wie weet kan ik in de toekomst wel wat minder gaan werken.”

Heb je nog een tip voor de thuiswinnaars die dit seizoen misschien ook miljonair worden?

“Ten eerste, zorg dat je een lot hebt zodat je mee kan spelen! Ik kom zat mensen tegen die zeggen: ‘Ik vind het zonde van mijn geld.’ Maar ik vergelijk het met ondernemen: in het leven moet je af en toe een risicootje nemen. En je steunt ook nog eens goede doelen. De samenleving is steeds meer op zichzelf gericht. Op deze manier doe je wat voor een ander en heb je kans om te winnen. En áls je dan wint? Gewoon jezelf blijven.”