Kanjerstad Sittard: winnaars aan het woord

op 1 januari viel daar de PostcodeKanjer van € 43,9 miljoen

Sittard is een aantal miljonairs rijker. Afgelopen vrijdag viel daar de PostcodeKanjer van maar liefst € 43,9 miljoen. Lees hier de eerste winnaarsverhalen uit deze gezellige Limburgse stad.

Logeren in droomhotels

De winnaars: Ed en Elly. Hij is politieman, zij werkt als secretaresse. Ze hebben een dochter van zestien jaar.

De prijs: 2.083.389 euro

Ed en Elly speelden eerst mee met een andere loterij. “Maar omdat we daar nooit in de prijzen vielen, zijn we twee jaar geleden overgestapt naar de Postcode Loterij. Daar wonnen we binnen een maand een mooie televisie. Dus we zeiden meteen tegen elkaar dat de Postcode Loterij een goede keuze was. En nu komt opeens deze grote prijs voorbij. Echt onvoorstelbaar.’’

“Ondanks al het geld zijn we nuchter genoeg om met beide benen op de grond te blijven staan. Maar natuurlijk fantaseren we wel over dromen die nu kunnen uitkomen. Zo denken we aan een nieuwe keuken en een nieuwe badkamer. Ook willen we gaan reizen. Op de tv kijken we wel eens naar een programma met prachtige hotels op droomlocaties. In Australië of Nieuw Zeeland, bijvoorbeeld. Altijd als we dat zagen, dachten we dat dat voor ons niet was weggelegd. Maar door deze prijs wordt het allemaal bereikbaar. Dat is echt geweldig.’’

Klaar voor een feestvakantie

De winnaars: Yvonne en Leon. Ze hebben een zoon en een dochter en twee kleinkinderen. Yvonne runt een damesmodezaak, Leon verkoopt herenmode.

De prijs: 892.881 euro

Yvonne en Leon spelen al ruim 25 jaar mee met de Postcode Loterij. “Natuurlijk hoop je altijd op een prijsje. Maar als je niet wint, is het een prettig idee dat je geld bij goede doelen terechtkomt.’’

Binnenkort zijn ze veertig jaar getrouwd. “Om dat te vieren, willen we onze kinderen en kleinkinderen trakteren op een mooie vakantie. Met deze prijs kan dat een extra mooie reis worden. We zullen ze lekker mee uit eten nemen. En als we terugkomen kunnen we dat veel vaker doen. Dat is een heerlijk idee.”

Gelijkvloers wonen

De winnaars: Jan en Josette. Ouders van twee zonen en grootouders van drie kleinzonen. Josette is docente biologie, Jan werkte als manager P & O. Hij is in 2013 afgekeurd, omdat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson.

De prijs:
1.041.694 euro

Is dat even mazzel. Wonen ze net een half jaar op dit adres, valt de Kanjer op hun postcode. “We spelen al meer dan twintig jaar mee met de Postcode Loterij. Altijd wonnen we wel kleine prijzen. Ontbijtkoek, een kist met groente of ijs. Dat we nu opeens meer dan een miljoen winnen, is niet te bevatten.’’

Het geld komt op een goed moment: vanwege de ziekte van Jan willen ze hun huis verbouwen. “Een slaapkamer en de badkamer op de begane grond zijn in onze situatie heel erg praktisch’’, zegt Josette. “De gezondheid van Jan gaat stapje voor stapje achteruit. Dankzij de prijs kunnen we daar nu goed op inspelen. Ook willen we onze kinderen een steuntje in de rug geven. En we denken eraan om reisjes te maken. Nu het nog kan, willen we ervan genieten.”

Hallo zus, ik kom eraan!

De winnaar: Joep is 65 jaar. Hij werkte jarenlang bij de afdeling logistiek van een autofabriek, maar is nu gepensioneerd. Joep houdt van muziek. Zijn zoon, zijn schoondochter en zijn kleinzoon wonen bij hem in de buurt.

De prijs: 2.083.389 euro

Hij doet al 25 jaar mee aan de Postcode Loterij. “Ik dacht altijd: als ik een keer een meevaller heb, laat ik zonnepanelen op mijn dak leggen. Maar nu heb ik zo veel geld gewonnen dat ik de hele buurt wel van zonnepanelen kan voorzien!’’

Van het prijzengeld wil Joep ook zijn hypotheek aflossen en een reis naar Amerika maken. Als muziekliefhebber heeft hij grote belangstelling voor de jazzwereld in New Orleans, dus die stad staat op zijn lijstje. “Mijn zus woont in Amerika. Op de avond van de prijsuitreiking heb ik haar meteen gebeld om te zeggen dat ik eraan kom. Ze viel van haar stoel van verbazing. Ik kijk er naar uit om haar weer te zien. Het is geweldig dat deze prijs die ontmoeting mogelijk maakt.’’

Lekker met oma uit eten

De winnares: Oma Truus is 88 jaar. Ze was jarenlang getrouwd met een politieman. Dertien jaar geleden overleed haar echtgenoot. Haar zoon en haar dochter wonen bij haar in de buurt. Ze heeft vier kleinkinderen.

De prijs: 1.934.576 euro

Truus doet al sinds 1989 mee met de Postcode Loterij. “Het leuke vind ik dat je ongemerkt zo veel goede doelen steunt. Maar je verwacht nooit dat je een keer écht wint.’’ Reken maar dat ze blij is met haar prijs. Maar ze is nog véél blijer met haar kinderen en kleinkinderen. “Het is zó heerlijk dat ze vlakbij wonen en vaak bij me langs komen. Want zij zijn mijn mantelzorgers.” Truus vindt dat ze veel geluk heeft met het gewonnen geld. “Maar ik wás al gelukkig. Als de prijs dat geluk vergroot, is dat natuurlijk fijn.”

Ze wil het geld gebruiken om de gezinnen van haar zoon en haar dochter een steuntje in de rug te geven. En om haar kleinkinderen te laten studeren. “Ook zal ik ze allemaal meenemen naar een goed restaurant. Want dat vind ik zelf ook zo gezellig.”