Een stuwende kracht achter culturele vrijheid.

Prins Claus Fonds

Cultuur is een basisbehoefte, een motor van menselijke ontwikkeling. Het Prins Claus Fonds, dat dit jaar z’n 25-jarig bestaan viert, maakt zich sterk voor culturele ontwikkeling en vrijheid van expressie. Met name in landen waar die vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het fonds ondersteunt getalenteerde schrijvers, kunstenaars en artiesten op belangrijke momenten in hun carrière. En reikt diverse prestigieuze prijzen uit, als erkenning voor hun werk én als aanmoediging om vooral door te gaan.

Lastige thema’s belichten

Een goed voorbeeld is danseres en choreografe Dada Masilo, geboren in Soweto, Zuid-Afrika. Zij ontving in 2018 de Prins Claus Next Generation Award voor haar buitengewone creativiteit en belangrijke werk, dat het leven van jongeren positief beïnvloedt. Op zeer creatieve wijze gaan haar voorstellingen in op lastige maatschappelijke onderwerpen, zoals huiselijk geweld, gedwongen huwelijken en het stigma rond Hiv en Aids.

In 140 landen

In haar voorstellingen combineert Dada Masilo Afrikaanse ritmes, traditioneel ballet en hedendaagse dance. Ze creëerde geheel eigen versies van klassieke verhalen, zoals Het Zwanenmeer, Romeo en Julia, Carmen en Giselle. Het Prins Claus Fonds ondersteunt nog vele andere bevlogen kunstenaars, filmmakers, dansers en schrijvers in 140 landen.

Samen het verschil maken 

Het Prins Claus Fonds ontvangt een jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij. Dankzij onze deelnemers kunnen wij naast het Prins Claus Fonds meer dan 150 andere organisaties ondersteunen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim

€ 7,1 miljard aan goede doelen kunnen schenken.

Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl