De Sea Rangers

Emilie is 22 jaar en van huis uit al een echte zeiler. Het water trekt haar aan. Wanneer haar huisgenoot over de Sea Ranger Service vertelt, twijfelt ze geen moment: “Dit was mijn kans om mijn passie voor het buitenleven te combineren met natuurbehoud.” Na een lange, fysiek- en mentaal uitputtende selectieprocedure onder leiding van (oud-)mariniers mag Emilie zich één van de acht nieuwe boswachters op zee noemen. De Sea Ranger Service is opgericht in 2016. De sociaalmaatschappelijke organisatie huurt enthousiaste jongeren in, biedt ze een erkende maritieme opleiding, terwijl ze zich bezighouden met het ecologisch herstel en beschermen van de Noordzee en de oceanen.

Zeilend in actie voor natuurbehoud

De dag begint vroeg op de Fantastiko, het zeilschip waarmee de Sea Ranger Service vanuit Den Helder de kust in de gaten houdt. De winter is net voorbij. De kersverse lichting Sea Rangers maakt zich klaar om na een periode vol voorbereidingen te starten met een nieuwe reeks opdrachten: “De afgelopen maanden was het stilte voor de storm.” Inmiddels start Emilie bijna aan haar vijfde expeditie en stromen de onderzoeksopdrachten weer binnen.

Alle opdrachten van de Sea Rangers worden in samenspraak met de overheid uitgevoerd. Juist door de samenwerking te zoeken, hoopt de Sea Ranger Service verder te gaan dan gewoon het probleem aan te kaarten: “De boodschap dat de zee een belangrijk natuurgebied is en beschermd moet worden, is inmiddels wel geland. Toch is er maar beperkte capaciteit om de zee daadwerkelijk te beschermen. De Sea Ranger Service is in dit gat gesprongen. Wij zijn de ogen- en oren op zee. De Fantastiko vaart elke dag uit. Dit is hard nodig. Zo hebben onze aanwezigheid en acties een direct effect op het natuurbehoud. Zo kunnen wij het verschil maken.”

Wanneer Emilie over de aanstaande onderzoeksmissies vertelt, glunderen haar ogen: “Al zeilend voeren we allerlei concrete opdrachten uit. We nemen watermonsters, inspecteren oude scheepswrakken, patrouilleren tegen illegale visserij én binnenkort starten we met het aanplanten van zeegras. De watermetingen vertellen ons van alles over het nutriëntengehalte of microplastics.”

Uiteindelijk hoopt de Sea Ranger Service een nieuwe, groene generatie zeevarenden op te leiden. Na het eerste jaar als Sea Ranger krijgen de jongeren een contract aangeboden of zijn ze klaar voor een baan in de maritieme sector. Door haar tijd op zee is Emilie anders naar Nederland gaan kijken: “Er is aan de kust en op zee zoveel moois. Die plekken moeten we beschermen, daar wil ik voor strijden. Nu als Sea Ranger, maar ook in de toekomst.”

Voor iedereen

De Sea Ranger functie is er voor iedereen – ongeacht opleidingsniveau of diploma’s: “Je wordt hier niet aangenomen omdat je een bepaald papiertje hebt, maar op basis van je motivatie. Iedereen kan zich aanmelden. Dat levert een hele diverse groep op. Hierdoor krijg ik de kans te leren van mensen die een hele andere weg hebben bewandeld.” De sociale insteek van de Sea Ranger Service biedt ruimte voor innovatie: “Bij ons is iedereen welkom. Iedereen die hier zit, zet zich met hart en ziel in voor de natuur en de zee. Het maakt niet uit waar je vandaan komt: alle ideeën aan boord worden gehoord. Die diversiteit geeft ruimte om met een frisse blik naar de toekomst te kijken.”

Samenwerken en doorzettingsvermogen daar draait het om. Op een schip is er geen ruimte om op te geven: “Wanneer je twee wekenlang op elkaars lip zit, leer je elkaar heel snel kennen. Het dwingt je goed te communiceren, de balans te zoeken en je in een ander te verplaatsen.”

De verschillende Sea Ranger groepen wisselen elkaar af. De groep gaat twee weken op en twee weken af, zoals het in schipperstermen heet. “Aan boord zijn we met z’n achten: de kapitein, stuurman, twee senior en vier nieuwe Sea Rangers. De taakverdeling aan boord is duidelijk: “Elke week is iemand anders verantwoordelijk voor de machinekamer, het hotelbedrijf, de navigatie of communicatieprojecten. Ook kiezen we een kapitein van de dag.” Wat er ook op het programma staat, de dagen aan boord vervelen Emilie nooit: “De ene dag onderhouden we het schip, de andere dag gaan we zeilen of bereiden we opdrachten voor. Zeilen is ultieme vrijheid. Buiten en in beweging zijn, samen met je team. Wie heeft nou zo’n baan?”

Samen maken we het verschil

Emilie hoopt met haar avonturen op zee bewustzijn te creëren: “Elke keer wanneer ik thuiskom vragen vrienden wat ik heb meegemaakt.” Het liefst richt ze zich daarbij op de toekomst: “Ja, er is al veel leven in de zee verdwenen. Maar er is tijd om hetgeen wat er nog is te beschermen en waar mogelijk de natuur te herstellen.” Als Sea Ranger is Emilie hier al dagelijks mee bezig, maar ook de mensen in haar buurt enthousiasmeert ze om echt iets te gaan doen: “Ook al doe je maar iets kleins: eet wat minder vlees, ruim een keer het strand in de buurt op of neem je eigen tas mee wanneer je boodschappen doet. Al die kleine acties maken echt het verschil.”

Net als Emilie gelooft de Postcode Loterij dat de aanpak van de Sea Ranger Service bijdraagt aan het beschermen van de zee. Daarom ontvangt de organisatie in 2020 een eenmalige schenking van € 500.000 om het concept verder te professionaliseren en in andere landen aan te bieden: “Nu we ons concept hier goed opgetuigd hebben, kunnen we het als een kant en klaar cadeautje aanbieden in andere landen. Zo kan het daar ook snel geïmplementeerd worden. Want hoe meer Sea Rangers, des te beter natuurlijk!”

Meer zien?