"We kunnen nu echt dromen gaan waarmaken"

"Dit is een emotioneel moment, hiermee brengen we Stichting Gilat naar een hoger niveau.” Jair Eisenmann, van het interactieve theater voor zieke kinderen Gilat, wist niet wat hem overkwam toen Miljoenennacht-winnares Nathalie zijn stichting namens de Postcode Loterij verraste met een cheque van 400.000 euro. “We kunnen nu echt dromen gaan waarmaken."

Voorzitter Jair Eisenmann en fondsenwerver Marleen Niesing van Stichting Gilat dachten eigenlijk dat ze een vergadering hadden met het team van de Postcode Loterij, toen Miljoenennacht-winnares Nathalie op de stoep stond met een cheque van maar liefst 400.000 euro. “Ik kan het bijna niet geloven”, sprak een zichtbaar geëmotioneerde Eisenmann. “Nu kunnen we echt stappen met zevenmijlslaarzen gaan maken.”
 

Kindertheather in ziekenhuizen

Stichting Gilat heeft interactieve kindertheaters in alle Academische kinderziekenhuizen van Nederland. “Wij zeggen altijd: theater is een medicijn dat geen dokter kan voorschrijven, en dat merk je ook als je de kinderen ziet”, vertelt Eisenmann. “Of ze nu in een bed liggen of in een rolstoel zitten, elk kind doet mee bij een voorstelling van Gilat. Ze komen binnen als zieke vogeltjes, en gaan stuiterend van blijdschap weer weg, even vergetend dat ze ziek zijn.” Met het geld van de Postcode Loterij hoopt hij Gilat naar een hoger niveau te tillen. “We kunnen nu echt dromen gaan waarmaken. Meer ziekenhuizen door het hele land bereiken, vaker voorstellingen aanbieden, maar ook meer online voorstellingen maken voor ernstig zieke kinderen die thuis zitten.”

Vermaak is zó belangrijk

Jair Eisenmann zette Stichting Gilat samen met zijn vrouw Tali op ter nagedachtenis van hun dochter Gilat, die in 2008 op 11,5-jarige leeftijd overleed. “Gilat heeft de helft van haar leven in het ziekenhuis gelegen. We hebben met eigen ogen gezien hoe zwaar dat was en hoe weinig afleiding ze had. Met Sinterklaas kwamen Ernst en Bobbie altijd langs, dan werd ze gek van blijdschap. Dat vermaak is zo belangrijk voor zieke kinderen. Ik wil niet zeggen dat ze er beter van worden, maar ze worden er geestelijk wel sterker van.”

U een kans, zij een kans

Winnares Nathalie, die vorig jaar een cheque van een ton kreeg tijdens Miljoenennacht, was trots dat ze dit keer anderen blij mocht maken. “Ik ben zelf ook moeder, en het lijkt me zo heftig als je kind in een ziekenhuistraject belandt. Het is geweldig wat Gilat voor die kinderen doet, en ik ben blij dat het geld zo goed terechtkomt.” “Dat komt het zeker”, vult Eisenmann haar aan. “Een kind verliezen is het ergste wat er is, maar als ze vergeten wordt, is dat nog veel erger. Dankzij de Postcode Loterij leert heel Nederland Stichting Gilat nu hopelijk kennen, en houden we onze dochter levend!”