Een jaar na de PostcodeKanjer: Vennepers kijken naar elkaar om

De miljoenen van de PostcodeKanjer vielen op 1 januari 2020 op het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep. Nu, bijna een jaar later, blikt Nieuw-Vennep terug en blijkt het winnen van de prijs voor een meerderheid (57%) hét lichtpuntje van het jaar 2020. Ook delen Vennepers graag. Het prijzengeld deelden de winnaars met kinderen, kleinkinderen en andere naasten, en ook ondernemers uit de buurt profiteren mee.

Dit blijkt uit onderzoek van de Postcode Loterij onder 600 winnaars van de PostcodeKanjer die bijna een jaar geleden in Nieuw-Vennep viel. Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar de PostcodeKanjer van 54,9 miljoen euro, die op 1 januari 2021 valt.

Meeste multimiljonairs én winnende loten in Kanjerwijk ooit

Op 1 januari 2020 werden negen inwoners van Nieuw-Vennep in één klap multimiljonair. Zij wonnen bedragen oplopend tot 8,8 miljoen euro. Ruim 3.000 winnaars in de wijk wonnen per lot ruim 5.800 euro, als zij in 2019 met alle trekkingen meespeelden.

Onlangs werd bekend dat een aantal wijkwinnaars aan het einde van 2020 opnieuw in de prijzen zijn gevallen: zij mochten met elkaar een SuperPostcodePrijs van 1 miljoen euro verdelen en wonnen per lot ruim 55.000 euro.

Geldprijs is lichtpuntje van 2020

Nog nooit vielen zoveel dorpsgenoten met elkaar in de prijzen bij een PostcodeKanjer als op 1 januari 2020. Dat staat veel winnaars nog goed bij, bijna een jaar na dato. Voor 57% van de winnaars was het winnen van de prijs zelfs het lichtpuntje van het jaar 2020. Voor 24% gaf het winnen van de prijs meer vrijheid. 30% heeft het gewonnen bedrag eerst ook de spaarrekening gezet.

Als we de winnaars vragen waaraan zij het meeste plezier beleefden dan noemen zij: trakteren op gebak, het kopen van cadeautjes, maar ook het bekostigen van rijlessen voor de kinderen.

Vanwege de coronacrisis werd het prijzengeld ook anders besteed dan verwacht. Zo konden de ondernemers onder de prijswinnaars het geld goed gebruiken. En een van de winnaars kon een thuiskantoor inrichten.

Aandacht voor elkaar en omgeving

Ook keken de bewoners van het dorp het afgelopen jaar naar elkaar om. Zo hielp 31% een ander met het gewonnen bedrag. 30% gaf het geld bewust uit in de directe omgeving, zodat ook de ondernemers in de buurt ervan konden profiteren. 34% van de winnaars besteedde het gewonnen geld in en om het huis. 70% van de ondervraagden die iets aan het huis verbouwden, maakte gebruik van een aannemer of klusjesman uit de buurt. Want, zegt een winnaar: “Zo steun je je directe medemens. Zeker in 2020 is het heel belangrijk dat de lokale ondernemers gesteund worden.” Ook de ‘hoge gunfactor’ wordt als reden genoemd om een lokale ondernemer in de hand te nemen.

“Er is goed contact ontstaan met de buren”

Ook geven winnaars aan, als er iets is veranderd nadat de prijs in Nieuw-Vennep viel, dan is het de toenemende saamhorigheid. Eén van de winnaars vertelt: “Zeker in de eerste periode is er in ons flatgebouw goed contact ontstaan”. Een andere winnaar laat weten: “Buren spreken elkaar nu meer aan op straat omdat we elkaar zijn tegengekomen op het wijkfeest dat de Postcode Loterij organiseerde. Je merkt dat je daardoor makkelijker contact maakt.” •