Vogels spotten: tips voor beginners

Vogels spotten of fotograferen kan écht overal. Natuurlijk vindt u ze in natuurgebieden, maar ook gewoon op straat en in uw eigen achtertuin ziet u de mooiste vogels voorbij vliegen. Als fotograaf weet ambassadeur Humberto Tan precies hoe hij de mooiste plaatjes vast kan leggen. Hij zette zijn beste tips voor u op een rijtje.  

Bekijk de video: 

  • Oefenen, oefenen, oefenen. En u hoeft helemaal niet midden in een natuurgebied te zijn om mooie foto’s te maken. Vanaf uw balkon of in uw tuin ziet u namelijk ook al hartstikke veel mooie vogels!
  • Maak van uw tuin een vogeltuin, dan hoeft u nooit ver weg. Gebruik hiervoor deze vogelvriendelijke tuintips of vul uw postcode in op www.mijnvogeltuin.nl.  
  • Een goede lens is belangrijk, maar tegenwoordig kunt u ook met je telefoon mooie foto’s maken. Zorg er dan altijd wel voor dat u altijd de focus legt op de ogen, dan zijn de kop en snavel van de vogel in ieder geval scherp. 
  • Neem de tijd en heb geduld… Vogels kunt u nou eenmaal niet regisseren. Sommige natuurfotografen zitten soms weken in een camouflagetent voor het perfecte plaatje. 
  • Wees voorzichtig met de natuur. U kunt er daarom voor kiezen om vanuit een vogelkijkhut te fotograferen. En het voordeel: de vogels hebben geen idee dat u daar zit en gaan dus lekker hun eigen gang!
     

Wees altijd voorzicht wanneer u de natuur in gaat -tips van de Vogelbescherming

  • Laat vogelnesten altijd met rust. Kom er niet bij in de buurt, fotografeer ze niet, kijk er gewoon niet naar. Als u broedende vogels verstoort, bestaat de kans dat het hele legsel verloren gaat. De eieren of jongen worden al snel opgegeten door een roofdier als de ouders er niet zijn. Of de ouders worden zo bang dat ze niet meer terugkomen en dan verhongeren de jongen of komen de eieren nooit uit. Ziet u per ongeluk een nest, loop dan rustig weg.

  • Als u dichtbij vogels komt, denken ze dat u ze wilt opeten en vliegen ze weg. Dat kost ze tijd die ze nodig hebben om te paren, te broeden, voedsel te zoeken voor hun jongen of zich vet te eten voor ze wegtrekken naar warmere oorden. Verder kost het ze energie die ze zeker in de winterkou niet kunnen missen en als ze voedsel zochten, kost het zo ook nog een maaltijd. Ook al bent u helemaal niet van plan ze op te eten: de vogels weten dat niet, dus respecteer hun grenzen.
  • Als u vogels kijkt, wees dan een goede gast en laat uw vogelkijkplek achter zoals u hem vond. Gooi dus nooit afval in de natuur en vertrap geen planten of paddenstoelen. Sluit hekken achter u, blijf op paden als de terreinbeheerder dat vraagt (let op de borden) en betreed niet ongevraagd privé.
De Nationale Postcode Loterij Vogelfotowedstrijd

Iedereen, deelnemers en niet-deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, mag meedoen met de wedstrijd. Kijk snel hier voor meer details over de wedstrijd. U kunt ook stemmen op inzendingen die u het mooist vindt.

Doe mee