"Die eerste drie maanden na het winnen zijn mensen ontoerekeningsvatbaar. Ze hebben geen idee wat ze met die zes nullen op hun bankrekening aanmoeten," vertelt Bea aan LINDAnieuws.

Bron: LINDAnieuws

De Postcode Loterij heeft onder 1859 prijswinnaars - waaronder 61 miljonairs - onderzoek gedaan naar hoe de prijs gespendeerd wordt. Met name autodealers, reisorganisaties, aannemers en vrienden en familie kunnen, naast degenen die de prijs winnen, zich in de handen wrijven. Zo investeert meer dan een kwart van de loterijwinnaars in een verbouwing en meer dan de helft laat hun familie meegenieten.

Bea Post, Begeleider Prijswinnaars Postcode Loterij

Opvallend genoeg verhuist nog geen vier procent na het winnen van een aardig bedrag. Zelfs van de miljonairs woont nog ruim tweederde in hetzelfde huis. Het verbaast Bea Post, prijswinnaarbegeleider van de Postcode Loterij, niets: "Als je al je hele leven in De Pijp in Amsterdam woont, is het lastig aarden in Wassenaar. Mensen lossen vaak direct hun hypotheek af, maar gaan niet opeens exorbitant groot wonen."

In de vijfentwintig jaar dat ze winnaars bijstaat, heeft ze weinig gekke uitgaven meegemaakt. "Mensen moeten heel erg wennen aan de plotse aanwezigheid van een groot bedrag op de bank. Er ging ooit een grote prijs naar iemand die ernstig ziek was. Hij heeft dat laatste jaar van zijn leven het geld er zogezegd doorheen gejaagd. Ik had in zijn positie precies hetzelfde gedaan. Maar doorgaans doen Nederlanders geen gekke dingen."

Geen patserbak

Wat ook uit het onderzoek blijkt: de populairste aankoop onder loterijmiljonairs is een auto. En dan niet een blitse Porsche of andere patserbak, maar een degelijke Volvo. Ook geliefd onder winnaars: een reis. Een op de drie boekt een vakantie van het prijzengeld.

Even weggaan is volgens Bea geen gek idee. "Ik raad winnaars altijd aan om lekker achterover te leunen en op vakantie te gaan. Neem de tijd om aan het geld gewend te raken. Praat met de fiscalist, stel een plan op. Een vraag die we vaak stellen is: 'Wil je rijk leven, rijk sterven of allebei?' Dat zijn zaken waarover nagedacht moet worden."

Hoewel Bea een groot fan van de loterij is en altijd meespeelt, heeft ze zelf nog nooit een grote prijs in ontvangst mogen nemen. "Ik praat dus ook niet uit eigen ervaring," lacht ze. Of ze soms jaloers is op het bedrag dat de winnaars op hun rekening gestort krijgen? "In zekere mate benijd ik hen. Maar ik moet niet aan een paar miljoen denken, ik ben namelijk al aardig op leeftijd. Een leuk bedrag om de oude dag zeker te stellen zou niet gek zijn."