Beschermer van neushoorns in Zuid-Afrika

World Rhino Day

Vandaag is het World Rhino Day (22 september). Een uitgesproken moment om het succes van de Postcode Meerkat onder de aandacht te brengen. Dit meest geavanceerde surveillancesysteem ooit ontwikkeld gaat stroperij in Afrika tegen. Het systeem is zelfs een belangrijk stukje geworden van een veel grotere puzzel om één van 's werelds laatst overgebleven leefgebieden van neushoorns in het wild te beschermen. Dit is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Postcode Loterijen. Bekijk vooral ook de video onderaan dit bericht.

Postcode Meerkat is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen South African National Parks (SANParks), de Stichting Peace Parks en de Zuid-Afrikaanse Council for Scientific and Industrial Research (CSIR). De naam van het systeem is een eerbetoon aan de People’s Postcode Lottery in het VK, de Nederlandse Postcode Loterij en de Zweedse Postcode Loterij, die elk hebben bijgedragen aan het onderzoek, de ontwikkeling en de inzit van het systeem.

Door middel van een unieke combinatie van radarbeelden en elektro-optische technologie dragen de verbazingwekkende mogelijkheden van Postcode Meerkat bij aan het werk van de teams die worden ingezet om stroperij te bestrijden. De Postcode Meerkat kan, zowel overdag als ‘s nachts, bewegingen van zowel de mens als de neushoorns op grote schaal detecteren, hun locatie vaststellen en de teams assisteren de stropers te arresteren voordat zij zich kunnen richten op de neushoorns. In totaal zijn sinds 2017 meer dan 95% van de stropersactiviteit in de inzetgebieden van Meerkat gedetecteerd, 65% van de vermoedelijke stropers gearresteerd en 80% van de gevallen van neushoornstroperij verstoord.

“Meerkat is van onschatbare waarde voor onze antistroperij activiteiten. Het systeem stelt ons in staat om snel parkwachters in te zetten in gebieden die zijn geïdentificeerd als doelgebied voor stropers”, zegt Mark McGill, Technology Operations Manager bij Kruger National Park. Technologieën zoals surveillancesystemen zijn slechts één belangrijk onderdeel van de omvangrijke antistroperij activiteiten in Kruger. Daarnaast worden parkwachters, speurhonden, helikopters, vliegtuigen en andere technologieën zoals cameravallen en warmtebeelden ingezet.

Postcode Meerkat is één van de projecten die onderdeel uitmaken van het veelzijdige Beschermingsprogramma voor Neushoorns van Stichting Peace Parks’dat praktische oplossingen ontwikkelt en heeft geïmplementeerd voor de bescherming van neushoorns en verbeterde onderzoekscapaciteiten om criminaliteit in het wild te verminderen. Door aanhoudende donorsteun is Peace Parks uitgegroeid tot een van de grootste financiële en strategische bijdragers aan de inspanningen tegen stroperij in Kruger National Park en het aangrenzende Limpopo National Park in Mozambique.

“Het beschermen van neushoorns is een ontzettend ingewikkelde taak. Peace Parks is daarom nog altijd ongelofelijk dankbaar voor de steun die we door de jaren heen hebben gekregen van de Postcode Loterijen. Dat heeft ons in staat gesteld om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en een bredere, veelzijdige strategie in te zette,” zegt Peace Parks CEO Werner Myburgh.

“De neushoorn is een sleutelsoort en speelt daarmee een essentiële rol in het behouden van het ecologische evenwicht in deze gebieden”, zegt Dorine Manson, Managing Director namens de Postcode Loterij. “We willen onze trouwe deelnemers bedanken voor het feit dat zij de Postcode Loterij in staat stellen om Stichting Peace Parks en haar partners te helpen bij het beschermen van deze prehistorische reuzen door middel van het Dream Fund Beschermingsprogramma voor Neushoorns”.