Architect ontwerpt inspirerend pand met innovatief bladerdak

“Het wordt een comfortabel gebouw waar mensen zich prettig voelen”

Amsterdam - Eyecatcher van het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij, BankGiro Loterij) is het stilistische en innovatieve bladerdak. “Het dak met zonnepanelen is de drager van het ontwerpplan”, knikt Saartje van der Made van Benthem Crouwel Architects. “Het staat symbool voor alle duurzame ambities van de Goede Doelen Loterijen, waaronder het verbouwen van dit jarenlang leegstaande kantoorpand.”

De nieuwe werkplek ligt op steenworp afstand van het Beatrixpark in Amsterdam Zuid. De huidige panden van de Goede Doelen Loterijen bevinden zich vlak bij het Vondelpark. “Tijdens gesprekken met medewerkers bleek dat die groene omgeving een belangrijke rol speelt. We hebben daarom besloten het groen over dit gebouw heen te trekken, zodat zij zich snel thuis voelen.”

brainstorm_desktop.jpg

Het dak beslaat het hele perceel, inclusief het voorplein en het atrium. “Het ziet er uit als het bovenaanzicht van een bos”, verduidelijkt Saartje terwijl ze enthousiast een aantal foto’s van het ontwerp laat zien. “Door de weerkaatsing van de bomen in de omgeving krijgt het dak echt een groene tint. Bovendien laat het dak daglicht door, op een manier zoals bomen dat doen. We filteren het daglicht met behulp van bladervormige, gerecyclede aluminium platen en zorgen zo ook voor een mooie schittering. Op deze manier ontstaat een schaduwpatroon op het voorplein en het atrium.” Het dak rust op vertakte kolommen. “Zo kunnen we een grote overspanning maken en ontstaat een boomvormig effect.” 

Duurzaam dak

Het dak is heel duurzaam. Het bestaat onder meer uit zonnepanelen voor een hoge energieopbrengst, het is gemaakt van hout (CLT) én het is goed geïsoleerd. “Het mag niet te veel zonlicht doorlaten, want dan warmt het gebouw te veel op. Een goede balans vinden, luistert dus heel nauw. Hierbij spelen de installatieadviseur en de bouwfysisch adviseur een belangrijke rol.” Dat geldt ook voor het speelse gevelontwerp. “We willen zoveel mogelijk transparantie en daglicht, maar we moeten ook rekening houden met het binnenklimaat.” Er is gekozen voor glazen gevels, van vloer tot plafond. “Architectonisch gezien richten we de aandacht op het groene dak. Daarom moeten de gevels eenvoudig zijn.” 40 procent bestaat uit dichte panelen achter glas. Medewerkers kunnen deze ‘luiken’ zelf open zetten. 60 procent van de gevel bestaat uit glazen ruiten. De mechanische ventilatie gaat alleen aan als het nodig is.

De Goede Doelen Loterijen weten precies wat ze willen en zijn zeer betrokken, vindt Saartje. “Ze willen een ontzettend duurzaam pand dat als inspiratie voor anderen kan dienen, maar de techniek mag niet overheersen. Het wordt vooral een comfortabel gebouw waar mensen zich prettig voelen.” De medewerkers denken zelf ook mee tijdens het ontwerpproces. “In het voortraject zijn brainstormgroepen gevormd en ook later zijn ze erbij betrokken. We nemen veel mee van hun longlist met wensen, zoals een ontmoetingsplek in het atrium, de met klimop begroeide gevels en daktuinen.”

Droompand

Saartje heeft het gebouw ontworpen samen met Jan Benthem en creatief bureau Vandejong. “We vinden het heel bijzonder dat we hun droompand mogen realiseren; een droompand vanwege de zeer hoge duurzaamheidsambitie: BREAAM Outstanding. Ook dat spreekt ons enorm aan. Duurzaamheid is voor ons niet zomaar een hoofdstukje in het Plan van aanpak met ontwerpbeslissingen. Mede om die reden hebben we vanaf het begin duurzaamheidsadviseur Sylvia Renes van BenR betrokken bij de plannen. Duurzaamheid is hier met alles verweven. Het is echt een manier van denken.”

Gerelateerde artikelen