Op 20 september j.l. heeft een groep journalisten een rondleiding gehad in het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam aan de Beethovenstraat. Bouwer J.P. van Eesteren legt momenteel de laatste hand aan het spectaculair gerenoveerde pand.
Vanaf oktober nemen de Goede Doelen Loterijen hun intrek om met dit pand anderen te inspireren en zelf verder te werken aan de missie voor een betere duurzame wereld.

Het pand is het meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland. Alle eco-, milieu- en energiemaatregelen die genomen zijn, hebben geresulteerd in een BREEAM Outstanding certificering volgens de richtlijnen uit 2014 voor het ontwerp van het pand. Dit is de hoogst haalbare erkenning binnen dit internationale 'keurmerk' voor duurzaam bouwen. Het betekent dat niet alleen het pand duurzaam is, maar ook het hele bouwproces en de bedrijfsvoering.

De focus van de rondleiding in het meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland lag op alle innovatieve en duurzame toepassingen in het pand. De groep werd onder andere rondgeleid door architect Saartje van der Made van Benthem Crouwel Architects, duurzaamheidsadviseur Sylvia Renes van BenR Adviseurs voor duurzaamheid en interieurarchitect Edward van der Poll (D/Dock).  

 Voormalig Postcode Lottery Green Challenge winnaar Sam Anders van PHYSEE gaf uitleg over de PowerWindows, de energieopwekkende ramen die op de zuidgevel geplaatst zijn.

En er werd een film vertoond van een andere voormalige prijswinnaar, Eben Bayer van Ecovative, die vertelde over de toepassing van zijn duurzame isolatiemateriaal Mycofoam. Verder werd ook het bijzonder dak, de Daktuin met het bijbehorende ecologisch plan, de 949 zonnepanelen en het isolatiemateriaal van MycoFoam met bijzondere aandacht bekeken en beschreven.

Ook Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC) was aanwezig. Zij vertelde over het belang van de duurzame renovatie van het pand die bijdraagt aan de overgang naar een Paris Proof gebouwde omgeving en een circulaire economie waarin het prettig en gezond is om te wonen en te werken.

Annemarie van Doorn: “Wat ik vooral mooi vind om te zien is dat de Goede Doelen Loterijen alle ideeën ook daadwerkelijk hebben uitgevoerd. Het is een heel ‘eigen’ gebouw geworden dat ongelooflijk duurzaam is. Zodra het helemaal af is, kom ik hier graag en regelmatig terug met ontwikkelaars en bedrijven om ze te laten zien hoe het -ook- kan. Of eigenlijk: hoe het moét!”