Muhammad Yunus

Muhammad Yunus is sinds 2012 ambassadeur van de Postcode Loterij.

Muhammad Yunus is de ontwikkelaar en grondlegger van het microkrediet. Hij is ook de oprichter van de Grameen Bank. In 2006 kreeg Yunus samen met deze bank de Nobelprijs voor de Vrede, "voor hun inspanningen om economische en sociale ontwikkelingen van onderop mogelijk te maken."

"Liefdadigheid is een fantastisch concept: het helpt mensen in nood. Maar een tekortkoming ervan is dat je iedere keer dat je hulp biedt, ook weer een nieuwe som geld nodig hebt. Liefdadigheid kent grenzen, het kan niet oneindig doorgaan. Maar als je liefdadigheid kunt omzetten in sociaal ondernemen, dan zal het geld hiervan altijd opnieuw gebruikt kunnen worden. Het doet zijn werk keer op keer, het stopt nooit omdat het een systeem is dat zichzelf in stand kan houden. Dit systeem vult zichzelf telkens opnieuw. Dat is de kracht van sociaal ondernemen.

De Yunus & You Foundation/Yunus Foundation Europe is een stichting die het concept van sociaal ondernemen promoot. Wij willen dat mensen weten wat sociaal ondernemen inhoudt. En we richten ons in het bijzonder op jonge mensen, omdat de generatie van vandaag de krachtigste is in de geschiedenis van de mensheid. Niet omdat deze jongeren slimmer zijn dan andere generaties, maar omdat ze het geluk hebben dat ze een enorme schat aan technologie beheersen: dat versterkt hun macht en talent.

De Postcode Loterij heeft een enorm bereik. Hoe meer ik erover te weten kom, hoe enthousiaster ik word! Als we de winst kunnen inzetten voor zoveel mogelijk sociale ondernemingen, moet je eens kijken wat er dan gebeurt. Dan heb je een zaadje geplant: een wonderzaadje! Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de zaadjes opnieuw blijven planten, totdat je een enorme plantage hebt die het probleem oplost. Dat is de kracht van deze opbrengsten.

Normaal gesproken, als je een lot koopt, denk je: ok, nu ga ik echt winnen! Als je dan wint, is dat geweldig nieuws. Maar als je verliest, betekent dat dan automatisch slecht nieuws? Zeker niet! Niet winnen staat gelijk aan: niet verliezen, dus er is hoop! De loterij is sowieso een win-win situatie. Als er loterijgeld naar sociale ondernemingen gaat, betekent dat een enorme bijdrage. Probeer het eens!" 

Onze ambassadeurs