Allemaal Lokaal produceren

In een ideale wereld produceren we allemaal lokaal. Toch kiezen we ervoor om onze koeien te voeren met soja van de andere kant van de wereld. Dat moet anders, vindt Milieudefensie. Daarom is zij in 2015 met steun van de Nationale Postcode Loterij de campagne Allemaal Lokaal! gestart. Op die manier strijdt Milieudefensie voor een eerlijke voedselketen. 

Voor de productie van ons vlees, onze zuivel en eieren worden grote hoeveelheden veevoersoja uit Zuid-Amerika geïmporteerd. De prijs van deze importsoja ligt zo laag, dat boeren in Nederland hier niet tegenop kunnen concurreren. Maar voor het verbouwen van deze veevoersoja wordt in Zuid-Amerika op grote schaal regenwoud vernietigd. Lokale boeren worden daarbij van hun land verdreven. En dat terwijl wij in Nederland prima in staat zijn om ons eigen veevoer te verbouwen.

Allemaal Lokaal!
Dat moet anders, vindt Milieudefensie. Daarom roept zij met Allemaal Lokaal! op tot het lokaal telen en verbouwen van veevoer. Samen met akkerbouwers en veehouders wil Milieudefensie een grote stap vooruit zetten in de verduurzaming van de Nederlandse vlees-en zuivelsector. Dat is beter voor mens, dier en milieu. Zowel in Zuid-Amerika als in Nederland.

Oerwoudvrij-ei
Samen met akkerbouwers, veehouders en retailers organiseert Milieudefensie in drie jaar tijd tien zogenaamde pilots. Daarmee wil zij aantonen dat het mogelijk is om producten te maken die afkomstig zijn van dieren die alleen regionaal veevoer te eten krijgen.  Inmiddels is het eerste pilotproduct van Allemaal Lokaal, het ‘oerwoudvrije GIJS ei’, verkrijgbaar in diverse supermarkten. Op naar de volgende lokale mijlpalen!