Gay Pride in Afrika?

Van 26 juli tot en met 3 augustus vindt de Gay Pride, het grootste wereldwijd georganiseerde evenement om zichtbaarheid van de lesbische, homo, biseksueel en transgender community (LHBT) te bewerkstelligen, plaats. Het evenement wordt sinds 1996 jaarlijks gedurende het eerste weekend van augustus gehouden in de binnenstad van Amsterdam. Niet overal in de wereld is het vanzelfsprekend dat er sprake is van vrijheid van liefde. In 78 landen is homoseksualiteit strafbaar en in 5 landen staat er zelfs de doodstraf op. Met de bijdrage van de deelnemers van de Postcode Loterij wordt hier wat aan gedaan.

Fotocredits: Erwin Olaf
Fotocredits: Erwin Olaf

Dankzij deelnemers van de Postcode Loterij
In 2012 ontvingen Hivos en Human Rights Watch dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij een Extra Projectbijdrage van ruim 2,6 miljoen euro voor hun ‘Wanted for Love’-project. De Postcode Loterij steunde dit project om de positie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) in Afrika te verbeteren. Hivos en Human Rights Watch ondersteunen de LHBT-gemeenschap in Kenia, Tanzania, Oeganda en Zuid-Afrika door ze onder meer trainingen te geven hoe ze voor hun belangen kunnen opkomen, hoe ze de basisrechten voor hun gemeenschap kunnen veilig stellen en hoe ze zich effectief kunnen organiseren.

Hoe is de situatie voor LHBT’s in Afrika?
Afgelopen jaar kende diepe dalen voor LHBT's in Afrika, denk bijvoorbeeld aan de uiterst strenge antihomowet in Oeganda. Toch boekten dappere activisten zoals de Botswaanse Lame Olebile (foto) successen. Lame vertelt: "Op straat en in de rechtszaal zijn LHBT-organisaties zichtbaarder en professioneler. Bovendien stellen gematigde Afrikaanse landen zich positiever op jegens LHBT’s. Zo sprak Botswana zich uit tegen mensenrechtenschendingen op grond van iemands seksuele geaardheid.”

‘Wanted for Love’-boot
Lame voer vorig jaar mee op de 'Wanted for Love'-boot tijdens de Amsterdam Gay Pride. Dat ook gezinnen, kinderen en ouderen genoten van de botenparade van 2013 in Amsterdam maakte diepe indruk op haar. In Afrika heeft meer zichtbaarheid ook een keerzijde. “Religieuze fundamentalisten verzetten zich steeds heviger tegen homoseksualiteit en LHBT-activisten lopen gevaar”, vertelt Lame. "De veiligheid van activisten heeft momenteel de hoogste prioriteit.” Met steun van de Postcode Loterij organiseerde Hivos ook veiligheidstrainingen. Human Rights Watch deed onderzoek naar de schending van LHBT-rechten. 

 

Free to be me
Omdat iedereen overal gewoon zichzelf moet kunnen zijn vraagt Hivos nog steeds aandacht voor het werk van activisten zoals Lame. U kunt meedoen door zich uit te spreken voor vrijheid in de liefde via 'Free to be Me'.

Human Rights Watch
Sinds 2004 heeft Human Rights Watch een afdeling voor LHBT-rechten die de expertise van Human Rights Watch specifiek inzet voor het verdedigen van homorechten. Human Rights Watch werkt daarbij samen met homo’s, lesbiennes, transgenders en biseksuelen in de landen zelf. Als advocacy director van deze afdeling reist Boris Dittrich de hele wereld over om samen met beleidsmakers en activisten een einde te maken aan homofobie. Volg het werk van Boris Dittrich op Facebook en lees meer over het werk van Human Right Watch op hrw.org/lgbt