Johan Cruyff Foundation en de Postcode Loterij: samen creëren we ruimte voor kinderen om te sporten en te bewegen

De Johan Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt sportactiviteiten voor kwetsbare kinderen, overal ter wereld. Met sportprojecten voor kinderen met een beperking, Cruyff Courts en Schoolpleinen14 geeft de Cruyff Foundation kinderen de ruimte om te sporten en te spelen. Ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken én ruimte waar zij hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren. Ruimte om het beste uit zichzelf te halen.

De Cruyff Foundation wordt al vanaf 2010 door de Postcode Loterij gesteund. Sinds de start van de samenwerking heeft de Cruyff Foundation van de loterij
18,7 miljoen euro ontvangen voor haar activiteiten.

Johan Cruyff Foundation

Thema's
Sociale Cohesie
Gesteund sinds
2010
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 8.750.000,-

Hoe zorgt de Johan Cruyff Foundation voor het in beweging brengen van de jeugd?

Cruyff Courts

Kinderen hebben een veilige speelruimte nodig die uitnodigt om buiten te spelen. Daarom zijn er Cruyff Courts. Een veilige ontmoetingsplek waar kinderen kennis maken met het belang van saamhorigheid, vriendschappen sluiten, hun eigen talenten ontdekken en ervaren hoe het is om te winnen en verliezen. Waardevolle ervaringen die zij meenemen in hun ontwikkeling op fysiek en mentaal vlak, maar ook in de maatschappij.  

De Cruyff Foundation heeft wereldwijd al meer dan 240 Cruyff Courts en Speciale Cruyff Courts gerealiseerd. De Cruyff Courts worden geactiveerd door het programma Heroes of the Cruyff Courts.

Gehandicaptensport

Juist voor kinderen met een handicap is bewegen en sporten extra belangrijk. Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook om anderen te ontmoeten. Door te sporten ontdekken kinderen met een handicap hun talenten en krijgen ze zelfvertrouwen. Helaas is het voor deze kinderen soms niet gemakkelijk om een sport te beoefenen, doordat het aanbod gering is en de benodigde materialen vaak kostbaar. Met verschillende samenwerkingen probeert de Cruyff Foundation het sportaanbod voor kinderen met een beperking te verbreden en toegankelijker te maken.

Binnen de breedtesport doet de Cruyff Foundation dat op het gebied van sportvoorzieningen en sportstimulering. Hierbij bieden we zowel financiële als strategische ondersteuning. Door samenwerkingen met sportbonden bieden we getalenteerde kinderen vervolgens de kans zich verder te ontwikkelen. Naast de Cruyff Courts in de wijk realiseert de Cruyff Foundation ook Speciale Cruyff Courts bij instellingen voor kinderen met een handicap.

Schoolplein14

"Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn'', zei Johan Cruijff eens. Hierop bedacht de Cruyff Foundation een relatief simpele oplossing. Door de realisatie van een Schoolplein14 op basisscholen uit zowel het reguliere als speciale onderwijs stimuleert de Cruyff Foundation kinderen om samen te sporten en te spelen tijdens en na schooltijd.

Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Enkele voorbeelden zijn een atletiekbaan, een speelcirkel of een goal op de muur. Op deze manier worden op natuurlijke wijze spelactiviteiten van kinderen gestimuleerd.

De Cruyff Foundation heeft inmiddels al bij meer dan 400 scholen een Schoolplein14 gerealiseerd binnen het reguliere en speciaal onderwijs.

Cruyff-WebsiteNPL_Hoe.jpg
Carolien.png

Speel mee en steun Goede Doelen

Mede dankzij onze deelnemers steunen we 148 goede doelen die werken aan een groene, rechtvaardige en gezonde wereld. Dit werk zetten we graag voort en hiervoor hebben we uw hulp nodig. Speel daarom mee met de Postcode Loterij en maak kans op prachtige prijzen!

SPEEL MEE

Cruyff-WebsiteNPLBenieuwd.jpg

Benieuwd naar het werk van de Johan Cruyff Foundation?

Naar de website