Johan Cruyff Foundation en de Postcode Loterij: samen jeugd in beweging brengen

De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging waardoor ze samen kunnen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Kinderen bewegen steeds minder. Ze hebben te weinig tijd, ruimte en aandacht voor bewegen. Maar door sport en spel worden kinderen fitter. Ze leren met elkaar om te gaan en ontwikkelen zichzelf. En iedereen kan meedoen, ook gehandicapte kinderen.

Samen met hun partners, zoals de Postcode Loterij, brengen zij kinderen in beweging op de Cruyff Courts in wijken in Nederland en in het buitenland. Met een paar kleine aanpassingen creëert de Johan Cruyff Foundation schoolpleinen waar leerlingen structureel meer worden uitgedaagd om tijdens en na schooltijd samen te spelen en te sporten. Dit doen zij door op het schoolplein lijnen en kleurvakken (coatings) aan te brengen zoals een goal op de muur, een speelcirkel of een stukje atletiekbaan, een zogeheten Schoolplein14. Daarnaast ondersteunen zij wekelijkse sportactiviteiten voor gehandicapte kinderen en 7 sportbonden om gehandicaptensport te stimuleren.

Zo brengen zij elke week duizenden kinderen in beweging. De Johan Cruyff Foundation wordt sinds 2010 door de Postcode Loterij gesteund. Sinds de start van de samenwerking heeft de Johan Cruyff Foundation van de loterij 12,2 miljoen euro ontvangen voor haar activiteiten.

Johan Cruyff Foundation

Thema's
Sociale Cohesie in Nederland
Gesteund sinds
2010
Totaal ontvangen
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 12,2 miljoen

Hoe zorgt de Johan Cruyff Foundation voor het in beweging brengen van de jeugd?

Gehandicaptensport

De Cruyff Foundation initieert en steunt (sport)projecten die jongeren met een handicap in staat stellen zich te ontwikkelen. Dit doen zij door sportvoorzieningen, zoals de speciale Cruyff Courts, Schoolplein14 binnen het speciaal onderwijs en materiaal dat nodig is voor deze speciale doelgroep om te kunnen sporten, spelen en bewegen.

Cruyff Courts

De Cruyff Foundation realiseert Cruyff Courts, kwalitatief hoogwaardige trapveldjes. Natuurlijk wordt er op een Cruyff Court gevoetbald, maar een Cruyff Court is in alle opzichten ontworpen om méér te zijn dan een voetbalveld. Respect voor elkaar, verantwoordelijkheid en integratie krijgen er spelenderwijs vorm. Kinderen leren er om samen te werken, vriendschappen te sluiten, voor zichzelf en voor anderen op te komen, te winnen en te verliezen. Allemaal ervaringen die in het latere leven van pas komen. Er zijn in binnen- en buitenland nu al meer dan 200 Cruyff Courts en dat aantal groeit verder. De Cruyff Courts worden geactiveerd door het programma Heroes of the Cruyff Courts.

Schoolplein14

Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn. Door de realisatie van een Schoolplein14 op basisscholen uit zowel het regulier als speciaal onderwijs stimuleert de Cruyff Foundation kinderen om samen te sporten en te spelen tijdens en na schooltijd. Omdat grijze en oude schoolpleinen te weinig uitdagen om te bewegen heeft de Cruyff Foundation Schoolplein14 geïntroduceerd. Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Inmiddels zijn er al bijna 300 scholen met een Schoolplein14.

Steun Johan Cruyff Foundation en andere Goede Doelen

We steunen meer dan 95 goede doelen die werken aan een groene en rechtvaardige wereld. Vindt u het belangrijk dat we dat blijven doen? Speel dan mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen!

Speel mee

Benieuwd naar het werk van de Johan Cruyff Foundation?

Naar de website