Johan Cruyff Foundation en de Postcode Loterij: samen brengen we jeugd vooruit door beweging

De Cruyff Foundation heeft als missie zoveel mogelijk jeugd vooruit brengen door beweging. Door middel van projecten gericht op sport en spel stimuleert de Cruyff Foundation jeugd met of zonder beperking in beweging te komen. Dit doen zij onder andere met Cruyff Courts, Schoolplein14 en sportprojecten voor kinderen met een beperking. Door sport en spel worden kinderen fitter, leren ze met elkaar omgaan, verbetert het cognitieve vermogen en blijven ze gedurende de hele levensloop actiever.

Samen met partners, zoals de Postcode Loterij, brengen zij wekelijks ruim 150.000 kinderen wereldwijd in beweging. De Cruyff Foundation wordt al vanaf 2010 door de Postcode Loterij gesteund. Sinds de start van de samenwerking heeft de Cruyff Foundation van de loterij 14,9 miljoen euro ontvangen voor haar activiteiten.

Johan Cruyff Foundation

Thema's
Sociale Cohesie in Nederland
Gesteund sinds
2010
Totaal ontvangen
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 14,9 miljoen

Hoe zorgt de Johan Cruyff Foundation voor het in beweging brengen van de jeugd?

Cruyff Courts

Zomaar een balletje trappen op straat. Het kan bijna niet meer. Buurten zijn dicht gebouwd, de straat staat vol met auto’s en het verkeer is druk.

Kinderen hebben een veilige speelruimte nodig die uitnodigt om buiten te spelen. Daarom zijn er Cruyff Courts. Een veilige ontmoetingsplek waar kinderen kennis maken met het belang van saamhorigheid, vriendschappen sluiten, hun eigen talenten ontdekken en ervaren hoe het is om te winnen en verliezen. Waardevolle ervaringen die zij meenemen in hun ontwikkeling op fysiek en mentaal vlak, maar ook in de maatschappij. 

De Cruyff Foundation heeft wereldwijd al meer dan 220 Cruyff Courts en Speciale Cruyff Courts gerealiseerd. De Cruyff Courts worden geactiveerd door het programma Heroes of the Cruyff Courts.

Gehandicaptensport

Juist voor kinderen met een handicap is bewegen en sporten extra belangrijk. Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook om anderen te ontmoeten. Door te sporten leren kinderen met een handicap wat ze wél kunnen; ontdekken ze hun talenten en krijgen ze zelf vertrouwen. Zo helpen we ze vooruit.

De Cruyff Foundation wil dat ieder kind mee kan doen, ook kinderen met een handicap. Helaas is het voor deze kinderen soms niet gemakkelijk om een sport te beoefenen doordat het aanbod gering is en de benodigde materialen vaak prijzig.

Met verschillende samenwerkingen probeert de Cruyff Foundation daarom het sportaanbod voor kinderen met een beperking te verbreden en toegankelijker te maken. Naast de Cruyff Courts in de wijk realiseert de Cruyff Foundation ook Speciale Cruyff Courts bij instellingen voor kinderen met een handicap.

Schoolplein14

Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn, zei Johan Cruijff eens. Hierop bedacht de Cruyff Foundation een relatief simpele oplossing. Door de realisatie van een Schoolplein14 op basisscholen uit zowel het reguliere als speciale onderwijs stimuleert de Cruyff Foundation kinderen om samen te sporten en te spelen tijdens en na schooltijd. 

Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Enkele voorbeelden zijn een atletiekbaan, een speelcirkel of een goal op de muur. Op deze manier worden op natuurlijke wijze spelactiviteiten van kinderen gestimuleerd.

De Cruyff Foundation heeft inmiddels al bij meer dan 300 scholen een Schoolplein14 gerealiseerd binnen het reguliere en speciaal onderwijs.

Steun de Cruyff Foundation en andere Goede Doelen

We steunen 103 goede doelen die werken aan een groene en rechtvaardige wereld. Vindt u het belangrijk dat we dat blijven doen? Speel dan mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen!

Speel mee

Benieuwd naar het werk van de Johan Cruyff Foundation?

Naar de website