Hoe de Postcode Loterij begon

Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden de eerste loterijen voor de wederopbouw. Al deze initiatieven verenigden zich in 1961, waarmee de eerste goededoelenloterij van Nederland was geboren. Nederland, het land dat altijd al groot is geweest in particulier initiatief. Een land waarin loterijen al eeuwen geleden gebruikt werden voor de financiering van de strijd tegen de Spanjaarden, het bestrijden van de pest, of de wederopbouw van het Mauritshuis na een fikse brand.

Alles rond loterijen zal definitief veranderen als in 1989 drie ex-Novib medewerkers, waaronder Novib-oprichter pater Simon Jelsma, samen met een ervaren marketeer de Nationale Postcode Loterij oprichten. De basis van onze organisatie. Een innovatie in de wereld van loterijen: je postcode is je lotnummer, prijzen deel je met je buren.

Voor de eerste trekking van de Postcode Loterij gingen honderden schoolkinderen langs de deuren voor de Kinderkerstloop. De opbrengst van de eerste trekking was voor VluchtelingenWerk. 

De oprichters:

Simon Jelsma (1918-2011) was van 1989 tot 2002 voorzitter van de Nationale Postcode Loterij. Hij begon als pater en werd later bekend als een gepassioneerd prediker en oprichter van Novib (nu: Oxfam Novib). In die hoedanigheid was hij een van de mensen die ontwikkelingshulp in Nederland op de kaart zette. Een idealist, een strijder tegen onrecht en armoede, en een optimist in hart en nieren. “Hou in alles het doel voor ogen”, was een gevleugelde uitspraak van hem.

Boudewijn Poelmann (1949), volgde Simon Jelsma op als voorzitter van 2002 tot 2020. Ook hij werkte bij Novib. Zijn grote wens: een duurzame geldstroom voor goede doelen, die hij realiseerde met de Postcode Loterijen. Oprichter van Novamedia, de onderneming waaruit de Nationale Postcode Loterij is voortgekomen. Lees hier meer

Herman de Jong (1948), bestuurslid Novamedia tot 2004, financieel expert. Hij werkte ook bij Novib voordat hij bij Novamedia in dienst trad. Hij was de drijvende kracht achter de prijzen in natura.

Frank Leeman (1949-2018), bestuurslid Novamedia tot 2013. Hij was zelfstandig marketingadviseur voordat hij medeoprichter en later vicevoorzitter werd van de Nationale Postcode Loterij. Met zijn onuitputtelijke creativiteit en zijn drijvende commerciële kracht inspireerde hij vele collega's. Hij wordt herinnerd als 'het lichaam en de ziel' van de Postcode Loterij.

Wil je meer weten? Klik hier

Terug naar 1989, naar de Kinderkerstloop

Op 20 december 1989 gaan meer dan 100.000 basisschoolleerlingen de deuren langs. Om PostcodeLoten te verkopen voor het goede doel. In totaal halen ze 300.000 machtigingen van 10 gulden op. De gehele opbrengst van deze allereerste trekking van de Postcode Loterij gaat naar de stichting VluchtelingenWerk. De rest is geschiedenis.