Leprastichting en de Postcode Loterij: samen krijgen we lepra onder controle

Bijna negen procent van de leprapatiënten wereldwijd is kind. Dat betekent dat de leprabacterie zich nog steeds actief verspreidt. De Leprastichting wil dat lepra niet langer levens verwoest. Zij zorgt voor vroege opsporing om handicaps te voorkomen en voor genezing om de keten van besmetting te doorbreken. Daarnaast zorgen zij voor medische, sociale en economische revalidatie, zodat leprapatiënten en anderen met een handicap gewoon weer kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Zo heeft de Leprastichting – samen met overheden en andere organisaties – lepra beetje bij beetje kunnen terugdringen. De Leprastichting wordt sinds 1996 door de Postcode Loterij gesteund. Sinds de start van de samenwerking heeft de Leprastichting van de loterij 41,7 miljoen euro ontvangen voor haar activiteiten.

Leprastichting

Thema's
Ontwikkelings-samenwerking
Gesteund sinds
1996
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 6.750.000,-

Leprabestrijding in drie stappen

Vroegtijdig opsporen

De Leprastichting werkt actief in 9 landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Daar ondersteunen ze de gezondheidsdiensten bij het vroegtijdig opsporen van nieuwe leprapatiënten. Ze geven extra trainingen aan artsen en verpleegkundigen, zodat ze de ziekte tijdig herkennen. En ze sturen opsporingsteams op pad om ook in afgelegen gebieden leprapatiënten op te sporen.

Genezen

Lepra is in zes tot twaalf maanden volledig te genezen met een cocktail van drie antibiotica. De patiënt is al na een paar dagen niet meer besmettelijk. Maar als de leprabacterie de zenuwen in bijvoorbeeld handen en voeten eenmaal heeft beschadigd, is dat niet meer terug te draaien. Sommige leprapatiënten houden blijvend letsel over aan de ziekte. In zelfzorggroepen leren ze hun gevoelloze handen en voeten goed te verzorgen, om te voorkomen dat ze (verder) verminkt raken. Soms zorgt de Leprastichting voor een hersteloperatie om handen en voeten weer beter te kunnen gebruiken.

Revalideren

Wereldwijd zijn er 1,5 tot 2 miljoen mensen met een handicap door lepra. Met bijvoorbeeld een prothese, een microkrediet (kleine leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden) en door stigma te bestrijden, zorgt de Leprastichting ervoor dat zij – en mensen met een handicap door een andere oorzaak - gewoon weer mee kunnen doen in de maatschappij.

leprastichting-hoe.jpg

Bijzondere projecten van de Leprastichting

Naast de reguliere, jaarlijkse bijdrage heeft de Leprastichting in 2013 ook een extra schenking voor een bijzonder project ontvangen van de Postcode Loterij. Lees hieronder meer over dit project.

Droomfonds 2017 - € 9.375.000 - Stop Leprabesmetting!

Extra bijdrage 2013 - € 2.020.000 - These shoes are made for walking

Humberto_Duimen.png

Speel mee en steun Goede Doelen

Mede dankzij onze deelnemers steunen we 148 goede doelen die werken aan een groene, rechtvaardige en gezonde wereld. Dit werk zetten we graag voort en hiervoor hebben we uw hulp nodig. Speel daarom mee met de Postcode Loterij en maak kans op prachtige prijzen!

SPEEL MEE

leprastichting-benieuwd.jpg

Benieuwd naar het werk van de Leprastichting?

Naar de website