SOS Kinderdorpen en de Postcode Loterij: elk kind een familie

Familie is je basis

Bij je familie ben je thuis. Miljoenen kinderen wereldwijd hebben echter de zorg van hun ouders verloren. SOS Kinderdorpen gelooft dat familieliefde een primaire levensbehoefte is. Daarom zorgt SOS Kinderdorpen ervoor dat kinderen in een liefdevolle familie kunnen opgroeien. Op deze manier kunnen ze zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen.

De loterij steunt SOS Kinderdorpen al vanaf 2000. Sinds de start van de samenwerking heeft SOS Kinderdorpen met hulp van de loterij al € 32,4 miljoen ontvangen voor kinderen die wereldwijd de zorg van hun ouders hebben verloren.

SOS Kinderdorpen

Thema's
Ontwikkelings- samenwerking
Gesteund sinds
2000
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 9.106.000,-

Hoe werkt SOS Kinderdorpen?

Families versterken

De beste plek voor een kind om op te groeien is bij zijn biologische familie. SOS Kinderdorpen geeft daarom prioriteit aan het versterken van kwetsbare families door hen te helpen met de zorg en bescherming van hun kinderen. Op die manier wil SOS Kinderdorpen voorkomen dat een kind door omstandigheden wordt verwaarloosd of verlaten. Dankzij de 542 familieversterkende programma’s hebben inmiddels meer dan 316.400 kinderen weer een sterke familiebasis.

Families creëren

Alleen als een kind geen familie meer heeft, of niet meer bij zijn familie kan leven, krijgt dit kind een nieuw thuis in een SOS kinderdorp. Hier creëren we nieuwe families voor kinderen zonder ouders of veilig thuis. Hier groeien deze kinderen op met broertjes en zusjes en een liefdevolle moeder totdat zij op eigen benen kunnen staan. Op dit moment hebben 81.800 kinderen weer een liefdevol thuis in een van de 573 SOS kinderdorpen.

Onderwijs, Gezondheidszorg en (psycho)sociale hulp

Voor de ontwikkeling van kinderen zijn naast familiezorg ook andere vormen van zorg van essentieel belang. Zoals onderwijs, gezondheidzorg en (psycho)sociale hulp. Daarom heeft SOS Kinderdorpen wereldwijd eigen kinderdagopvang centra, 238 kleuterscholen,180 basis- en middelbare scholen en 63 beroepsopleidingen, waardoor bijna 142.120 kinderen wereldwijd kwaliteitsonderwijs krijgen. Verder krijgen kinderen en hun families in 76 SOS medische centra toegang tot professionele hulp om ziektes en trauma's te voorkomen en te behandelen. In de medische centra worden ruim 943.700 consulten en behandelingen gedaan.

Noodhulp

In crisissituaties, oorlog en rampen, hebben kinderen behoefte aan onmiddellijke en specifieke bescherming en intensieve zorg. Alhoewel SOS Kinderdorpen zich focust op lange termijn ontwikkeling, kan ze vanuit bestaande faciliteiten en programma’s zorgen voor noodhulp. Op dit moment zijn er 24 noodhulppprogramma’s over de wereld waarin we 726.500 kinderen en ouderen bereiken.

hoesos.jpg