Door de bomen het bos zien 

U ontvangt een prachtig cadeau: het natuurboek 'Bomen & struiken in Nederland’, inclusief een handige veldgids om er zelf op uit te gaan. Hiermee herkent u bladeren en vruchten van bomen en u vindt er mooie wandelroutes door heel het land.

Maak kennis met ruim 160 verschillende bomen en struiken in dit fraai geïllustreerde natuurboek, de tweede van de jaarlijkse reeks Natuurboeken van de Postcode Loterij, deel I was ‘Vogels in Nederland’. 

Alle deelnemers ontvangen dit cadeau tussen 31 maart en 14 april. Speelt u nog niet mee en wilt u dit cadeau ontvangen? Goed nieuws, ook alle nieuwe deelnemers in april en mei sturen we deze toe. 

 

SPEEL MEE

Meer informatie over de Natuurboekenreeks vindt u hier.

De Nationale Postcode Loterij Natuurfotowedstrijd

Deelnemers én niet-deelnemers van de Postcode Loterij konden tot en met 8 mei hun mooiste natuurfoto inzenden en kans maken op fantastische prijzen. De uitslag wordt op 25 mei bekend gemaakt.

Naar de wedstrijd

prijzenpakket natuurfotowedstrijd

Tips om de natuur te fotograferen

  1. Heb geduld! 

Als natuurfotograaf zul je veel moeten observeren. Het is belangrijk om de tijd te nemen. Ga rustig ergens zitten en wacht totdat er iets bijzonders gebeurt. Trouwens; niet alleen geduld is belangrijk. Respect voor de natuur is van even groot belang. Zitten er takken in de weg? Breek deze dan niet af, maar zoek een andere hoek om je foto in te nemen.  

  1.  Zorg altijd voor een onderwerp 

Bedenk voordat je een landschapsfoto maakt altijd eerst wat het onderwerp van je foto is. Is het die ene eenzame boom in het lege weiland, het lieveheersbeestje in het struikgewas of juist een bijzonder doorkijkje in het bos? Elke landschapsfoto heeft een onderwerp nodig waar je op kan focussen. Zie je niet direct een geschikt onderwerp om te fotograferen? Ga dan op zoek naar dat ene opvallende detail.  

  1. Bekijk je onderwerp vanuit verschillende hoeken en zorg voor een bijzondere compositie 

Voordat je een foto maakt, is het belangrijk dat je eerst je onderwerp vanuit verschillende perspectieven bekijkt. Wil je verder komen in de fotografie, dan moet je opvallende foto’s maken die zich onderscheiden van de rest.  

  1. Gebruik de kleuren van de lucht 

De kleur van de lucht kan een belangrijke rol spelen in jouw natuurfoto. Een strakblauwe lucht steekt bijvoorbeeld prachtig af bij de groene kleuren van een boom. Zonsopgang of -ondergang zijn natuurlijk ook geliefde fotomomenten. Maar ook een grijze, bewolkte dag kan zorgen voor precies de juiste plaatjes. Wolken voor de zon voorkomen namelijk harde schaduwen op bloemen of bladeren.  

  1. Zorg voor de juiste instellingen 

Takken die bewegen in de wind zijn leuker om te fotograferen dan een statische boom. Hiervoor kun je wat sleutelen in de instellingen van je camera. Maak gebruik van een lange sluitertijd; hoe zwakker de wind, hoe langer de sluitertijd moet zijn. Wil je je focussen op een klein detail? Zet dan je camera op de macrostand. Hiermee zorg je dat je van dichtbij scherpstelt en dat de achtergrond vervaagt.