Onderzoek is de enige weg naar beter

Sabine Fuchs is een van de artsen die, met steun van Metakids, baanbrekend onderzoek doen naar de oorzaken en de behandeling van metabole ziekten. Aangeboren, dodelijke stofwisselingsziekten die nu nog de levens van veel kinderen slopen. Het lukte Sabine en haar team om uit menselijk weefsel mini-levers te kweken, waarop nieuwe behandelingen worden getest. Samen zetten zij alles op alles om kinderen met metabole ziekten een leefbaar leven te geven. En uiteindelijk genezing mogelijk te maken.

Verkeerde chemie

Bij een metabole ziekte, ook wel een stofwisselingsziekte genoemd, gaat er door een fout in het DNA iets mis in de chemische fabriek in het lichaam. Bouwstoffen worden niet goed opgenomen of afgebroken, met ernstige orgaanschade tot gevolg. Van sommige kinderen is al vlak na de geboorte duidelijk dat er iets aan de hand is. In andere gevallen openbaart de ziekte zich pas later.  

Financiering

Metakids financiert onderzoek om alle metabole ziekten behandelbaar te maken. Er zijn ruim 10.000 gezinnen in Nederland met één of meer kinderen die lijden aan een metabole ziekte, waaraan ze uiteindelijk ook overlijden. Als het onderzoek in dit tempo doorgaat kunnen metabole ziekten binnen tientallen jaren sneller te diagnosticeren, te behandelen en zelfs te genezen zijn.

Samen maken we het verschil

Metakids ontving de afgelopen vijf jaar een totale bijdrage van € 1 miljoen. In 2021 steunden onze deelnemers meer dan 175 goede doelen. Samen met organisaties zoals Metakids werken we aan een rechtvaardige, groene en gezonde wereld voor iedereen. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij in 1989 hebben we al ruim € 7,3 miljard aan goede doelen kunnen schenken.

Samen voor een betere wereld.