Plastic Soup Foundation

De Plastic Soup Foundation is een Nederlandse stichting die is opgericht om de toenemende verontreiniging van de oceanen en zeeën met plastics te stoppen. Een succesvol voorbeeld van hun werk is de ‘Beat the Microbead’-campagne om het gebruik van plastic deeltjes in cosmetica te stoppen. Sinds de start is deze campagne uitgerold in 36 landen en zijn of worden 422 merken van 102 producenten microbead-vrij. De eenmalige schenking van de loterij helpt de organisatie om zich verder te ontwikkelen en nog meer mensen en bedrijven te bereiken met hun activiteiten en campagnes. Zo draagt de organisatie bij aan de vermindering van (plastic) afval in zee.

Plastic Soup Foundation & plastic dieet

Plastic is overal.
Plastic heeft het diepste punt van de oceanen bereikt, het is gevonden op de hoogste toppen van de Himalaya’s, op de Noord- en de Zuidpool, en overal daartussenin. Honderden diersoorten ondervinden de negatieve gevolgen doordat plastic hun leefomgeving vernietigt, ze erin stikken of ze op een of andere manier verwond raken. Maar hoe beïnvloedt plastic óns lichaam? Maakt het ons ziek? Hier wil de Plastic Health Coalition, initiatief van Plastic Soup Foundation, een coalitie van 11 internationale milieu- en wetenschapsorganisaties, antwoord op vinden.

Plastic Dieet: Save the Ocean, Save yourself! Het is dus de hoogste tijd om op plastic dieet te gaan. Als er minder plastic wordt gebruikt zal er minder worden geproduceerd. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid! Onze dagelijkse blootstelling aan plastic moet verminderen.

Het is nog niet bekend wat de effecten van microplastics op onze gezondheid zijn. In dierstudies is aangetoond dat de kleinste microplastics na inname door voedsel of drank de darmwand kunnen passeren en via de bloedbaan andere organen kunnen bereiken, waaronder de placenta en het brein. Of dit bij mensen ook het geval is, is nog niet bekend, maar het is zeker niet onwaarschijnlijk. Onderzoek hiernaar is dus hard nodig.

4 tips om op 'dieet' te gaan

  1. In de badkamer kunt u bijvoorbeeld plastic wattenstaafjes vervangen door houten of papieren staafjes, en cosmetica producten aanschaffen die geen microplastics bevatten (check beatthemicrobead.org).

  2. Als u boodschappen doet kunt u een eigen tas meebrengen zodat u geen plastic tas meer nodig hebt, en bij thuiskomst in de keuken een kopje thee zetten met een theezakje gemaakt van papier, of beter nog, met een thee-ei.

  3. Grote kans dat u deze zomer op pad gaat, vergeet dan niet uw hervulbare waterfles mee te nemen, en bij een verfrissend drankje op het terras te vragen om een rietje van papier, metaal of bamboe i.p.v. plastic.

  4. Of gaat u soms kamperen op een festival binnenkort? Kies er dan voor om te investeren in een goede tent, zodat u hier nog jaren plezier van kan hebben.

Klik hier voor meer informatie over dit initiatief.

2017 - Plastic Soup Foundation

Project
Vermindering plastic afval in zee
Bijzonder project in
2017
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst €  600.000,-