Artsen zonder Grenzen en de Postcode Loterij: medische (nood)hulp in crisisgebieden

Verschil maken voor mensen in nood, dat is wat Artsen zonder Grenzen wil bereiken. Zij verleent medische hulp aan mensen die dit hard nodig hebben, maar niet krijgen. Eigen hulpverleners bieden deze hulp zelf, ter plaatse. Zij geven hun hulp overal ter wereld aan slachtoffers van oorlogen, epidemieën en rampen, los van ras, geloof of politieke overtuiging.

Artsen zonder Grenzen wordt al sinds 1993 door de Nationale Postcode Loterij gesteund. Sinds de start van de samenwerking heeft Artsen zonder Grenzen van de loterij 391 miljoen euro ontvangen voor haar activiteiten.

Artsen zonder Grenzen

Thema's
Noodhulp
Gesteund sinds
1993
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 75.800.000,-

Hoe zorgt Artsen zonder Grenzen voor medische noodhulp?

Uitgebreide medische zorg

Artsen zonder Grenzen biedt basiszorg (zorg waarvoor je in Nederland naar de huisarts kunt gaan), specialistische zorg, voedingshulp, moeder-en-kindzorg, psychologische zorg, hulp aan slachtoffers van seksueel geweld, tot acute noodhulp na een oorlogssituatie of natuurramp. We geven vaccinaties, bestrijden uitbraken en epidemieën, zorgen voor schoon water en hygiënische voorzieningen als waspunten en noodwc’s. We behandelen mensen in klinieken, veldhospitalen en ziekenhuizen.

Onafhankelijke hulp

Onafhankelijk kunnen werken is cruciaal voor Artsen zonder Grenzen. Zij willen zelf bepalen aan wie, waar en hoe zij hun hulp verlenen. Los van welk politiek, religieus of economisch belang dan ook. Deze hulp zonder voorwaarden is alleen mogelijk met financiële steun zonder voorwaarden. Daarom zijn donaties als die van de Postcode Loterij essentieel: het geeft Artsen zonder Grenzen de cruciale vrijheid die zij nodig hebben om onmiddellijk in actie te komen bij rampen en andere noodsituaties.

Slagvaardig en uitspreken over onrecht

De hele organisatie van Artsen zonder Grenzen staat in het teken van het ondersteunen van de artsen en verpleegkundigen om die mensen te helpen die hulp nodig hebben. Daarvoor stuurt zij eigen artsen, verpleegkundigen, psychologen, water-en-sanitatie-experts en andere specialisten die ter plaatse samenwerken met eigen, lokale hulpverleners. Ook sturen zij mensen die het medische werk mogelijk maken, zoals logistieke, technische en financiële medewerkers. Specialisten in haar hoofdkantoor ondersteunen de teams ter plaatse. Artsen zonder Grenzen wil ook verschil maken door onacceptabele situaties wereldkundig te maken en overheden, instanties, andere organisaties of sleutelpersonen aan te spreken en hen op te roepen in actie te komen. Zodat die mensen die onrecht wordt aangedaan, de hulp krijgen die zij nodig hebben.

d642e45b-3169-45c9-95e8-e2322edafbc3_artsen.jpg

Bijzondere projecten van  Artsen zonder Grenzen

Naast de reguliere, jaarlijkse bijdrage heeft Artsen zonder Grenzen ook extra financiering voor een bijzonder project ontvangen. Zie hieronder meer informatie over projecten die door de jaarlijkse en de extra bijdrage van de Postcode Loterij konden worden gerealiseerd.

Artsen zonder Grenzen - Doorbraak voor TBC - € 4.000.000

Eenmalige bijdrage 2018 - € 4.300.000,- - Noodhulp in crisisgebieden

Eenmalige extra bijdrage 2015 - € 5.000.000

Droomfonds 2013 - € 6.790.000 - Doorbraak voor tbc

Extra project 2009 - € 1.670.000 - Een kwestie van gezond verstand

Carolien.png

Speel mee en steun Goede Doelen

Mede dankzij onze deelnemers steunen we 148 goede doelen die werken aan een groene, rechtvaardige en gezonde wereld. Dit werk zetten we graag voort en hiervoor hebben we uw hulp nodig. Speel daarom mee met de Postcode Loterij en maak kans op prachtige prijzen!

SPEEL MEE