Cordaid en de Postcode Loterij: aanjagers van vrede, veiligheid en een menswaardig bestaan

Cordaid zet zich al meer dan 100 jaar in voor de meest kwetsbare mensen wereldwijd. In gebieden waar grote armoede heerst, een conflict woedt of waar de gevolgen van een oorlog of (natuur)ramp nog voelbaar zijn zorgen we voor noodhulp, veiligheid, gezondheidszorg, scholing en economische kansen. Juist in fragiele gebieden, waar veel hulporganisaties niet durven of kunnen komen, biedt Cordaid een weg naar een duurzame toekomst. Speciale aandacht gaat uit naar ondernemers, vrouwen en jongeren. Juist zij zijn de aanjagers van vrede en welvaart.

Ons netwerk en ervaring biedt de slagkracht om werkelijk impact te maken en duurzame verandering te realiseren. We maken deel uit van het wereldwijde Caritas-netwerk. We verbinden organisaties, maar ook bedrijven en overheden. We werken met lokale partnerorganisaties en gemeenschappen: zij weten immers het beste wat ter plekke echt nodig is en wat werkt. In Nederland steunen meer dan 270.000 mensen ons werk. Zo bouwen we aan een menswaardige toekomst voor meer dan 7 miljoen mensen wereldwijd.

Cordaid wordt al sinds 1996 door de Nationale Postcode Loterij gesteund.
Sinds de start van de samenwerking heeft Cordaid van de loterij 72,9 miljoen euro ontvangen voor haar activiteiten. Mede door de steun van de deelnemers van de Postcode Loterij kan Cordaid zich blijven inzetten voor meer menswaardigheid.

Cordaid

Thema's
Ontwikkelings-samenwerking
Gesteund sinds
1996
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 13.500.000,-

Op de wereld om elkaar te helpen

Wereldwijd is er al veel vooruitgang geboekt: vooral op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Dat is voor ons het bewijs dat het kan en onze drijfveer om door te gaan. Daarom werken we juist in de moeilijkste gebieden waar hulp nog hard nodig is. Waar mensen getroffen zijn door oorlog en conflict, onrecht of natuurrampen. Wij geloven in de kracht van mensen om hun leven -opnieuw- op te bouwen en er ook voor elkaar te zijn.

Hulp voor, tijdens en na de ramp

Rampen en conflicten treffen de armsten het hardst. Cordaid werkt met lokale gemeenschappen aan het verminderen van de risico’s op rampen  en verbindt snelle hulpacties met  duurzame ontwikkeling  in het rampgebied.

Maakt gezondheidszorg toegankelijk

Elke 2 minuten sterft een moeder tijdens de zwangerschap of bevalling. Cordaid verbetert de toegang tot gezondheidszorg met een effectief financieringssysteem dat betaalt op basis van resultaten.

Helpt kinderen in conflictgebieden aan onderwijs

Zonder scholing, geen kans. Cordaid zet zich in voor opvang van kinderen in kwetsbare situaties, zoals vluchtelingenkinderen. Cordaid zorgt ook  voor sterke onderwijssystemen, gedragen door betrokken ouders, leraren en overheden.

Werken aan recht en veiligheid

Bouwen aan veiligheid in voormalige conflictgebieden begint aan de basis; bij de burgers zelf. Cordaid zorgt ervoor dat zij zich organiseren en zet hen om de tafel met ambtenaren, politieagenten en andere vertegenwoordigers van het rechtssysteem. Mensen die elkaar voorheen niet vertrouwden, werken nu samen een actieplan uit.

Ondernemen in post-conflictgebieden

Cordaid investeert in ondernemerschap in conflictgebieden, zodat mensen kunnen bouwen aan een eigen toekomst en aan nieuwe structuur in de samenleving. Zo genereren ondernemers nieuw kapitaal voor duurzame vrede.

vrouw met watertank_aangepast.jpg

Bijzondere projecten van Cordaid

Naast de reguliere jaarlijkse bijdrage heeft Cordaid ook extra financiering voor bijzondere projecten van de Postcode Loterij ontvangen. Zie hieronder meer informatie over de projecten die hierdoor mogelijk zijn gemaakt.

Eenmalige extra bijdrage 2020 - € 1 miljoen - Cordaid Investment Management

Extra project 2015 - € 2.035.507 - Boeren verdienen beter

04.x_detailpagina_winston.jpg

Steun Cordaid en andere goede doelen

We steunen meer dan 100 goede doelen die werken aan een groene en rechtvaardige wereld. Vindt u het belangrijk dat we dat blijven doen? Speel dan mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen!

Speel mee

kinderen rivier_aangepast.jpg

Benieuwd naar het werk van Cordaid?

Naar de website