Cordaid en de Postcode Loterij: aanjagers van vrede, veiligheid en een menswaardig bestaan

Cordaid zet zich al meer dan 100 jaar in voor de meest kwetsbare mensen wereldwijd. In gebieden waar grote armoede heerst, een conflict woedt of waar de gevolgen van een oorlog of (natuur)ramp nog voelbaar zijn zorgen we voor noodhulp, veiligheid, gezondheidszorg, scholing en economische kansen. Juist in fragiele gebieden, waar veel hulporganisaties niet durven of kunnen komen, biedt Cordaid een weg naar een duurzame toekomst. Speciale aandacht gaat uit naar ondernemers, vrouwen en jongeren. Juist zij zijn de aanjagers van vrede en welvaart.

Ook in Nederland en Europa is Cordaid actief. Cordaid vraagt aandacht voor armoede en uitsluiting, want bezuinigingen hebben de kloof tussen arm en rijk vergroot en sociale voorzieningen uitgehold. Cordaid richt coöperaties op, waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich kunnen ontwikkelen en een nieuwe start kunnen maken.

Cordaid wordt al sinds 1996 door de Nationale Postcode Loterij gesteund.
Sinds de start van de samenwerking heeft Cordaid van de loterij 72,9 miljoen euro ontvangen voor haar activiteiten. Mede door de steun van de deelnemers van de Postcode Loterij kan Cordaid zich blijven inzetten voor meer menswaardigheid.

Cordaid

Thema's
Ontwikkelings-samenwerking
Gesteund sinds
1996
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 13.500.000,-

Mensen helpen in de meest moeilijke gebieden

Cordaid helpt in de meest moeilijke gebieden. Bijna per definitie zijn de risico’s er hoog en het aantal organisaties bereid om die risico’s te nemen, laag. Waar grote armoede heerst, een conflict woedt of waar de gevolgen van een oorlog of (natuur)ramp nog voelbaar zijn zorgen we voor noodhulp, veiligheid, gezondheidszorg, scholing en economische kansen.

Hulp voor, tijdens en na de ramp

Rampen en conflicten treffen de armsten het hardst. Cordaid werkt met lokale gemeenschappen aan het verminderen van de risico’s op rampen  en verbindt snelle hulpacties met  duurzame ontwikkeling  in het rampgebied.

Maak gezondheidszorg toegankelijk

Elke 2 minuten sterft een moeder tijdens de zwangerschap of bevalling. Cordaid verbetert de toegang tot gezondheidszorg met een effectief financieringssysteem dat betaalt op basis van resultaten.

Help kinderen in conflictgebieden aan onderwijs

Zonder scholing, geen kans. Cordaid zet zich in voor opvang van kinderen in kwetsbare situaties, zoals vluchtelingenkinderen. Cordaid zorgt ook  voor sterke onderwijssystemen, gedragen door betrokken ouders, leraren en overheden.

Werken aan recht en veiligheid

Bouwen aan veiligheid in voormalige conflictgebieden begint aan de basis; bij de burgers zelf. Cordaid zorgt ervoor dat zij zich organiseren en zet hen om de tafel met ambtenaren, politieagenten en andere vertegenwoordigers van het rechtssysteem. Mensen die elkaar voorheen niet vertrouwden, werken nu samen een actieplan uit.

Ondernemen in post-conflictgebieden

Cordaid investeert in ondernemerschap in conflictgebieden, zodat mensen kunnen bouwen aan een eigen toekomst en aan nieuwe structuur in de samenleving. Zo genereren ondernemers nieuw kapitaal voor duurzame vrede.

vrouw met watertank_aangepast.jpg

Bijzondere projecten van Cordaid

Naast de reguliere jaarlijkse bijdrage heeft Cordaid ook extra financiering voor bijzondere projecten van de Postcode Loterij ontvangen. Zie hieronder meer informatie over de projecten die hierdoor mogelijk zijn gemaakt.

Eenmalige extra bijdrage 2020 - € 1 miljoen - Cordaid Investment Management

Extra project 2015 - € 2.035.507 - Boeren verdienen beter

04.x_detailpagina_winston.jpg

Steun Cordaid en andere goede doelen

We steunen meer dan 100 goede doelen die werken aan een groene en rechtvaardige wereld. Vindt u het belangrijk dat we dat blijven doen? Speel dan mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen!

Speel mee

kinderen rivier_aangepast.jpg

Benieuwd naar het werk van Cordaid?

Naar de website