Edukans en de Postcode Loterij: werken aan goed onderwijs voor kinderen en jongeren

Een kind dat leert, is een kind met kansen. Want op school leer je veel meer dan lezen, schrijven en rekenen. Je leert er voor jezelf opkomen. Vriendschappen aangaan en relaties ontwikkelen. Zuinig zijn op je lichaam. En natuurlijk: je talenten ontwikkelen. Wat je op school leert, is voor altijd.

Wereldwijd gaan 258 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Soms omdat er geen school is, maar net zo vaak omdat het onderwijs van slechte kwaliteit is. Edukans werkt in ontwikkelingslanden aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren. Onderwijs op veilige scholen met goede docenten en vakopleidingen met zicht op werk.

Edukans wordt sinds 2014 door de Postcode Loterij gesteund en heeft in totaal een bijdrage van 4,6 miljoen euro ontvangen. Hierdoor kan Edukans ervoor zorgen dat meer kinderen toegang krijgen tot goed onderwijs.

Edukans

Thema's
Ontwikkelings-samenwerking
Gesteund sinds
2014
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 4.050.000,-

Hoe zorgt Edukans voor beter onderwijs wereldwijd?

Basisonderwijs van goede kwaliteit

250 miljoen kinderen gaan wel naar school, maar leren daar veel te weinig. Overvolle klaslokalen en slecht opgeleide docenten zorgen voor onderwijs van lage kwaliteit. Veel kinderen maken om die reden hun school nooit af. Edukans zorgt onder andere voor een veilige leeromgeving, goed opgeleide docenten en betrokken ouders. Allemaal succesfactoren om een kind te laten slagen op school!

Banen voor jongeren

In veel ontwikkelingslanden bestaan bijna geen vervolgopleidingen, of sluiten opleidingen niet goed aan op het aanbod van banen. Edukans werkt daarom aan opleidingen voor beroepen waar ook echt vraag naar is. En we geven trainingen in ondernemerschap zodat jongeren leren hoe ze zelfstandig een inkomen kunnen verdienen.

Onderwijs in noodsituaties

Wereldwijd gaan miljoenen kinderen niet naar school, vaak door conflictsituaties en natuurrampen. Juist voor die kinderen is het heel belangrijk om snel weer naar school te kunnen. Daar vinden ze steun bij elkaar. School geeft structuur en houvast, helpt bij het verwerken van trauma’s en is een belangrijke schakel om het land weer op te bouwen. Daarom zet Edukans zich in voor onderwijs in noodsituaties.

Gelijke kansen voor jongens en meisjes

Wat wil ik wel en wat wil ik niet, en hoe geef ik dat aan? Weerbaarheid is voor Edukans een belangrijk onderwerp. Op school organiseren we daarom gesprekken over kinderarbeid, seksualiteit, kindhuwelijken en de gevolgen van vroege zwangerschappen. Zo leren jongeren – vooral meisjes – hoe ze voor zichzelf op kunnen komen.

edukans-hoe.jpg

Bijzondere projecten van Edukans

Mede door de jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij kan Edukans haar werk doen. Zie hieronder een aantal mooie voorbeelden van projecten die door Edukans worden gerealiseerd:

Extra project najaar 2019 - € 1.550.000 - Duurzaam en innovatief basisonderwijs met Correctbooks

Leerlingen in Malawi krijgen STER-school

Beter onderwijs in Ethiopië

Edukans Schoenmaatjes

Humberto_Duimen.png

Speel mee en steun Goede Doelen

Mede dankzij onze deelnemers steunen we 148 goede doelen die werken aan een groene, rechtvaardige en gezonde wereld. Dit werk zetten we graag voort en hiervoor hebben we uw hulp nodig. Speel daarom mee met de Postcode Loterij en maak kans op prachtige prijzen!

SPEEL MEE

edukans-benieuwd.jpg

Benieuwd naar het werk van Edukans?

Naar de website