Free Press Unlimited en de Postcode Loterij: zorgen voor betrouwbaar nieuws in conflictgebieden

Toegang tot onafhankelijke en betrouwbare informatie is essentieel. Om te weten wat je vindt, om te kunnen beslissen wat je doet en om te achterhalen wat waar is. Soms zelfs om in leven te blijven. Daarom ondersteunt Free Press Unlimited lokale journalisten en mediaorganisaties in oorlogs- en conflictgebieden, zoals Darfur en Irak. Zodat zij hun publiek van betrouwbare informatie kunnen blijven voorzien. Informatie die de mensen nodig hebben om te overleven en hun eigen toekomst vorm te geven.

Free Press Unlimited wordt sinds 1997 door de Nationale Postcode Loterij gesteund. 

Free Press Unlimited

Thema's
Mensenrechten
Gesteund sinds
1997
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 9.985.000,-

Hoe zorgt Free Press Unlimited dat betrouwbaar nieuws en objectieve informatie beschikbaar is voor iedereen?

Betrouwbaar nieuws voor iedereen

Objectieve informatie kan je wereld openen, zeker als je in een oorlogs- of conflictgebied leeft.  Elke dag opnieuw toont Free Press Unlimited het immense belang aan van relevant en betrouwbaar nieuws. Mensen op de vlucht in Darfur weten waar ze naartoe kunnen; jongeren en hun ouders in Nepal komen op voor de rechten van meisjes en bestrijden samen kindhuwelijken; mensen die verbonden zijn door de Russische taal worden nu ook verbonden door onafhankelijk nieuws; kinderen in 13 landen weten dat de wereld groter is dan hun dorp.

Beschermen van journalisten

Duizenden journalisten, fotografen en cameramensen raken jaarlijks door hun vak in de problemen. Zij komen op voor het recht op informatie, maar betalen een zware prijs: vernielde camera’s, anonieme dreigtelefoontjes, lichamelijk letsel en arrestatie. Free Press Unlimited biedt deze journalisten hulp met een noodfonds en veiligheidstrainingen.

Informatie is van levensbelang

Wereldwijd leeft minder dan één op de zeven mensen in een land met een vrije pers. Waar persvrijheid ontbreekt, heeft corruptie vrij spel en worden mensenrechten geschonden. Free Press Unlimited werkt aan het structureel verbeteren van de persvrijheid wereldwijd. Door journalisten en mediapioniers in ruim veertig landen te ondersteunen met trainingen en materiaal; door wereldwijd te lobbyen voor de bescherming van journalisten en hun bronnen; door zoveel mogelijk mensen te informeren over het belang van vrije pers.

freepress-hoe.jpg

Bijzondere projecten van Free Press Unlimited

Naast de reguliere, jaarlijkse bijdrage heeft Free Press Unlimited extra schenkingen voor bijzondere projecten van de Postcode Loterij ontvangen. Zie hieronder meer informatie over de projecten die hierdoor mogelijk zijn gemaakt.

Extra bijdrage 2019 - € 1.485.000 - Lost in Europe

Extra bijdrage 2019 - € 3.500.000 - A safer world for the truth

Extra bijdrage 2018 - € 2.500.000 - Training onderzoeksjournalisten en activisten

Extra bijdrage 2016 - € 500.000 - Postcode Loterij Fonds voor Journalisten

Martijn_DuimenOmhoog.png

Speel mee en steun Goede Doelen

Mede dankzij onze deelnemers steunen we 148 goede doelen die werken aan een groene, rechtvaardige en gezonde wereld. Dit werk zetten we graag voort en hiervoor hebben we uw hulp nodig. Speel daarom mee met de Postcode Loterij en maak kans op prachtige prijzen!

SPEEL MEE

freepress-benieuwd.jpg

Benieuwd naar het werk van Free Press Unlimited?

Naar de website