Prins Claus Fonds en de Postcode Loterij: samen sterk voor vrijheid van culturele expressie

Gebaseerd op het uitgangspunt dat cultuur een basisbehoefte is steunt het Prins Claus Fonds culturele pioniers in gebieden waar de middelen en mogelijkheden voor artistieke expressie en creativiteit beperkt zijn en waar cultureel erfgoed wordt bedreigd.

Het Prins Claus Fonds wordt sinds 2001 door de Postcode Loterij gesteund.
Sinds de start van de samenwerking heeft het Prins Claus Fonds al 13,7 miljoen van de loterij ontvangen voor het stimuleren van culturele initiatieven in Latijns-Amerika, Azië, Afrika en de Caraïben.

Prins Claus Fonds

Thema's
Ontwikkelings- samenwerking Noodhulp
Gesteund sinds
2001
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 3.805.000,-

Wat doet het Prins Claus Fonds om culturele en artistieke uitingen te stimuleren?

Steun voor culturele initiatieven en het verbinden van mensen

Het Fonds steunt artistieke en culturele initiatieven en gaat lange termijn partnerschappen aan met culturele organi-saties wereldwijd. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat het Fonds trein- en vliegtickets vergoed om culturele pioniers een kans te bieden op artistieke groei en een betere toekomst.

Redden van cultureel erfgoed

Met lokale partners verleent het Fonds ‘eerste hulp’ aan cultureel erfgoed dat beschadigd of vernietigd is door een ramp veroorzaakt door mens of natuur. Deze activiteiten zijn gebaseerd op het idee dat het redden van cultuur hoop en troost aan getroffen gemeenschappen kan bieden.

Eren en tonen van uitzonderlijke prestaties

Het Fonds eert uitzonderlijke kunstenaars, kritische denkers en organisaties die door cultuur een positieve verandering in hun omgeving bewerkstelligen. Om u kennis te laten maken met het werk van het Fonds worden er bijzondere tentoonstellingen en evenementen in de Prince Claus Fund Gallery georganiseerd. De Prince Claus Fund bibliotheek is open voor publiek.

clausmidden.jpg

Bijzondere projecten van het Prins Claus Fonds

Naast de jaarlijkse reguliere bijdrage heeft het Prins Claus Fonds ook extra schenkingen van van de Postcode Loterij  ontvangen. Lees hieronder meer over een aantal van deze projecten.

Extra project 2019 - € 1.305.000 - Amplifying creative voices

Extra project 2014 - € 1.110.000 - Cultural Defiance Fund

quinty.png

Steun het Prins Claus Fonds en andere Goede Doelen

We steunen meer dan 100 goede doelen die werken aan een groene en rechtvaardige wereld. Vindt u het belangrijk dat we dat blijven doen? Speel dan mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen!

Speel mee

benieuwdclaus.jpg

Benieuwd naar het werk van het Prins Claus Fonds?

Naar de website