Urgenda en de Postcode Loterij: Nederland sneller duurzaam maken

Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Dat doet Urgenda aan de hand van het Rapport 2030, met een concreet actieplan en projecten.

Door het schaarser worden van grondstoffen en het veel te snel veranderende klimaatsysteem, heeft Urgenda voor de komende jaren een aantal speerpunten geformuleerd: duurzame bouw, duurzame mobiliteit en duurzame energie.

Urgenda wordt sinds 2013 gesteund door de Postcode Loterij. Sinds de start van de samenwerking heeft de organisatie in totaal 8,8 miljoen euro ontvangen.

Urgenda

Thema's
Klimaat
Gesteund sinds
2013
Totaal ontvangen
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 8,8 miljoen

Hoe zorgt Urgenda voor een duurzamer Nederland?

Klimaat en energie

Nederland kan zijn energievoorziening binnen twintig jaar volledig verduurzamen. In het rapport 'Nederland 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt', zet Urgenda uiteen hoe het 5 keer anders kan op het gebied van wonen, vervoer, voedsel, produceren en energie opwekken.

Duurzame bouw

Bijna alle gebouwen kunnen energieleverend worden en daarnaast gezonder en levensloopbestendig. Urgenda streeft naar gebouwen zonder aardgas die gebruik maken van duurzame energie, zoveel mogelijk opgewekt op eigen dak of terrein. Urgenda werkt met allerlei koplopers aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving en het realiseren van energieneutrale huizen.

Duurzame mobiliteit

Van de totale hoeveelheid energie nodig voor transport binnen Nederland is ruim 70% voor rekening van personenauto’s. Urgenda helpt bedrijven concreet en structureel mobiliteitsbeleid te verduurzamen via workshops en de transitiemethode.

Winnen voor Urgenda

De Nationale Postcode Loterij steunt 105 goede doelen op het gebied van mens en natuur. Dankzij haar deelnemers kan de Postcode Loterij ook Urgenda blijven steunen. Zo kan de organisatie consumenten blijven helpen duurzame keuzes te maken. Wilt u net als 2,8 miljoen andere Nederlanders geven aan het goede doel, speel dan (extra) mee met de Postcode Loterij en maak kans op mooie prijzen.

Speel mee

Bijzondere projecten van Urgenda

Naast de reguliere, jaarlijkse bijdrage heeft Urgenda ook een extra schenking voor een bijzonder project ontvangen van de Postcode Loterij. Zie hieronder meer informatie over dit extra project en andere projecten die door de steun van de Postcode Loterij mede mogelijk zijn gemaakt.

Extra project 2019: Klimaatzaken wereldwijd

Eenmalige exta bijdrage 2017 - € 1.000.000 - Nederland sneller duurzaam maken!

Extra project 2016 - € 1.650.000 - ThuisBaas: Een energieleverend huis voor iedereen!

Fotocredits: Chantal Bekker Fotocredits: Chantal Bekker

Benieuwd naar het werk van Urgenda?

Naar de website