Voedselbanken Nederland en Postcode Loterij: samen strijden tegen armoede en voedselverspilling

Armoede in Nederland neemt jaarlijks toe. In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De 173 voedselbanken in Nederland steunen deze mensen door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten.
Hiervoor werkt Voedselbanken Nederland samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Ze zorgen er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast.
Om de zelfredzaamheid van klanten te vergroten, werkt Voedselbanken Nederland ook samen met professionele hulpverleners, die klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.

Voedselbanken Nederland wordt sinds 2013 gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Sinds de start van de samenwerking ontving de organisatie 5 miljoen euro voor haar activiteiten.

Voedselbanken Nederland

Thema's
Sociale Cohesie in Nederland
Gesteund sinds
2013
Totaal ontvangen afgelopen 5 jaar
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 3.510.000,-

Wat doet Voedselbanken Nederland?

Wekelijks voedselpakketten verspreiden

De voedselbanken leveren vrijwel wekelijks een voedselpakket aan mensen die onder de armoedegrens leven.Een pakket bevat eten voor ongeveer 2,5 dag. Voedselbanken kopen geen eten, maar geven voedsel dat bedrijven, supermarkten en particulieren doneren.

Voedzame maaltijden verstrekken

Om meer mensen te helpen is meer goed voedsel nodig. Voedselbanken Nederland zoekt daarom naar nieuwe voedselleveranciers van goed voedsel. De organisatie laat ook voedzame maaltijdsoepen maken van goede groenten die anders niet meer zouden worden gegeten.

Veilig voedsel verstrekken

Voedselbanken Nederland geeft klanten voedsel dat veilig is en aan de voorschriften van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) voldoet. De voedselbanken geven de hoogste prioriteit aan voedselveiligheid.

Werken met vrijwilligers

Bij de voedselbanken werken ruim 10.000 vrijwilligers. Niemand wordt betaald. Desondanks hebben de voedselbanken ook kosten. Denk daarbij aan huur, verzekeringen, transport, gas, water en licht.

voedselwat.jpg

Bijzondere projecten van Voedselbanken Nederland

Met de reguliere, jaarlijkse bijdrage kan Voedselbanken Nederland bijzondere projecten realiseren. Lees hieronder meer over een aantal van deze projecten:

Extra bijdrage 2021 - € 500.000 - Coronahulp

Extra project najaar 2019 - € 510.000 - Voedselbank vindbaar voor iedereen

Humberto_Duimen.png

Speel mee en steun Goede Doelen

Mede dankzij onze deelnemers steunen we 148 goede doelen die werken aan een groene, rechtvaardige en gezonde wereld. Dit werk zetten we graag voort en hiervoor hebben we uw hulp nodig. Speel daarom mee met de Postcode Loterij en maak kans op prachtige prijzen!

SPEEL MEE