Hollandse Huisjes

Speciaal voor onze deelnemers

Om de decembermaand nog feestelijker te maken, ontvangen de deelnemers van de Postcode Loterij eind november een voucher voor een Hollands Huisje. Het huisje, verlicht door een led-lampje, kunt u sfeervol laten schitteren op uw tafel, vensterbank of schouw.

NIEUW: Dokkumer huisje

Dit charmante huisje in het centrum van Dokkum was vroeger onderdeel van de stadsverdediging. Het huisje is een tastbare herinnering aan de rijke geschiedenis van Dokkum. Door de jaren heen zijn er verschillende bouwstijlen gebruikt, die het huisje een unieke en bijzondere uitstraling geven. Dit past goed bij het karakter van de stad. Het Dokkumer huisje laat zien hoe de stad door de eeuwen heen groeide en bloeide. Handel, religie en economische voorspoed maakten de stad rijk en gaven Dokkum deze unieke architectuur en uitstraling.

NIEUW: Dijkhuisje

Langs de Hollandse dijken staan al eeuwen karakteristieke huizen, passend bij het landschap. Zodra het water steeg en de dijken hoger moesten, bouwden de bewoners simpelweg een extra verdieping op hun huis. Zo konden ze van het prachtige uitzicht blijven genieten. Het Dijkhuisje is een herinnering aan een tijd waarin huizen werden gebouwd met respect voor de natuur en het water. De huizen vertellen het verhaal van het leven aan de waterkant en laten zien hoe bewoners hun woningen aanpasten aan de natuurlijke omstandigheden.

1. Het Klokgevelhuisje

Het Klokgevelhuisje begon ooit als een zogeheten Halsgevelhuis: een huis met een rechte bovenzijde, smal als een hals. De ronde klokgevel is de sierlijke opvolger van deze bouwstijl. In Nederland zijn er door de eeuwen heen verschillende varianten van deze gevel ontworpen. Soms gemaakt van hout, soms van steen. Aan de vorm en de versiering van de gevel is de eeuw te herkennen waarin het huis is gebouwd. Zo zijn klokgevels uit de 18e eeuw bijvoorbeeld veel groter, ronder en sierlijker dan die van een eeuw eerder. 

2. Het Trapgevelhuisje

De meeste Trapgevelhuisjes in Nederland zijn gebouwd in de 16e en 17e eeuw. Eerst van hout, later van steen. Dankzij de steile daken stroomt het regenwater via de dakpannen makkelijk weg. Ook in andere regenachtige landen, zoals België, Frankrijk of Engeland, is deze sierlijke stijl terug te vinden. In Nederland zijn de Trapgevelhuisjes veelal gebouwd volgens de renaissancestijl, aangemoedigd door de Amsterdamse architect Hendrick de Keyser. De karakteristieke traptreden zijn mede dankzij hem terug te vinden op gebouwen door heel Nederland.

3. Het Zaanse huisje

Terwijl in de rest van Nederland stenen huizen worden gebouwd, blijft men van oudsher in de Zaanstreek stug houten huizen neerzetten. Met goede redenen. De grond in het gebied is namelijk van slechte kwaliteit. Een houten huis is een stuk lichter dan een bakstenen variant en staat hierdoor stabieler. Daarnaast was Zaandam het centrum van de Nederlandse houthandel. Met als gevolg dat hout er veel goedkoper was dan op andere plekken in het land. Zelfs in deze tijd is deze stijl nog populair en worden meerdere huizen in zijn geheel of gedeeltelijk van hout gebouwd in de Zaanse stijl. 

4. Het Grachtenpand

Op verschillende plekken in Nederland zijn door de eeuwen heen grachtenpanden gebouwd. We kennen natuurlijk de grachtengordel van Amsterdam, maar ook in Leiden, Maastricht, Den Bosch en tal van andere oude steden geven deze statige gebouwen het centrum een uniek karakter. De meeste grachtenpanden zijn gebouwd in de 17e eeuw en laten zien hoe rijk Nederland in die tijd was. Dat deze huizen zo smal en hoog zijn, is geen toeval. Hoe breder een pand vroeger was, hoe hoger de belasting die werd geïnd. Alleen de allerrijksten konden wonen in de bredere grachtenpanden. 

5. Utrechts vakwerkhuisje

De Utrechtse vakwerkhuizen zijn gebouwd als woning voor arbeiders en boeren uit de 14e eeuw. De naam komt van een traditionele middeleeuwse bouwtechniek, de vakwerkconstructie. Hierbij worden houten balken gebruikt om het skelet van de woning te vormen. Van de buitenkant herken je het compacte Utrechtse vakwerkhuisje aan de symmetrie, kleine ramen en deuren en decoratieve en symbolische elementen. Op de gevels staan vaak religieuze, mythologische of symbolische figuren. Overal in de provincie Utrecht kun je de huisjes vinden, van stad tot platteland. Het oudste huisje staat in Amersfoort en heeft de toepasselijke naam het ’Oude Huis’.

6. Texels visserhuisje

De Texelse visserhuisjes zijn ooit gebouwd als bescheiden uitvalsbasis voor de lokale vissers en hun gezinnen. Vaak in de buurt van de zee, zodat de vissers altijd dicht bij hun boten waren. Deze kleine, vooral functionele woningen zijn veelal gebouwd op het hoogtepunt van de Texelse visserij, in de 17e en 18e eeuw. Hierbij werd gebruik gemaakt van lokale materialen als hout en baksteen voor de basis en riet voor de daken. Om de huizen te wapenen tegen de harde wind en het Texelse klimaat zijn de muren extra dik en de huizen laag dan normaal. Tegenwoordig zijn veel gerenoveerde vissershuisjes beschikbaar als vakantiehuizen.

De PostcodeKanjer

Wie weet viert ú dit jaar een feestje met de buren. Want de PostcodeKanjer van € 59,7 MILJOEN kan zomaar op uw postcode vallen! Mis 'm niet en speel vandaag nog mee. Dan bent u zeker van uw deel als we de miljoenen bij u in de straat verdelen. 

SPEEL MEE

Plus en Premium

Speelt u mee? Dan kunt u Plus of Premium gemakkelijk aanzetten. Met Plus maakt u kans op 10 jaar lang, elk jaar € 25.000,- en met Premium gaat er óók nog een wereld vol waanzinnige premium prijzen voor u open. Dat wilt u toch ook?

ZET AAN

Hoe werkt het?  

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 november ontvangen alle deelnemers van de Postcode Loterij, als dank voor hun deelname, een brief met een bijgesloten cadeaubon voor één Hollands Huisje per lot (met een maximum van twee Hollandse Huisjes). Van maandag 25 november tot en met zondag 8 december zijn de Hollandse Huisjes op vertoon van de cadeaubon af te halen bij elke Albert Heijn in Nederland. De cadeaubon met daarop de barcode is te gebruiken bij de kassa en zelfscankassa. Deelnemers die tot 21 december (zijn) gaan meespelen, krijgen een Hollands Huisje thuisgestuurd.  

Hoeveel Hollandse Huisjes krijg ik? 

Iedere deelnemer van de Postcode Loterij krijgt een cadeaubon voor één Hollands Huisje. Deelnemers die meespelen met twee of meer loten kunnen twee Hollandse Huisjes ophalen.

Het LED lichtje

We willen graag dat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw Hollandse huisje. Hieronder vindt u daarom wat tips en belangrijke informatie over het gebruik van het huisje in combinatie met het bijgeleverde LED lichtje.

Maak alleen gebruik van het LED lichtje
Wij adviseren dit product alleen te gebruiken in combinatie met het LED lichtje. Bij gebruik van een waxinelichtje wordt het huisje zeer heet. Het gebruik van een waxinelichtje raden we daarom af.

Houd het LED lichtje buiten bereik van kinderen en huisdieren
In het LED lichtje zit een lithium batterij. Houd deze batterij buiten bereik van kinderen en huisdieren. Laat het ledlichtje en de batterij niet in contact komen met water, een hete bron of open vuur. Maak het ledlichtje alleen schoon met een zachte droge doek.

Vervang de batterij makkelijk zelf

Dooft het licht achter de ramen? Dan is de batterij waarschijnlijk leeg. De batterij vervangen is gelukkig erg makkelijk. Dit doet u als volgt:

1. Open de deksel aan de onderzijde van het LED lichtje.
2. Vervang de oude batterij door een nieuwe, batterij type CR2032(3V)3 en zorg dat het + teken naar boven is gericht.
3. Sluit de deksel.
4. Lever de lege batterij in voor recycling. 

Waarom krijgen deelnemers die nu gaan meespelen de Hollandse Huisjes thuisgestuurd en overige deelnemers niet?

Dat heeft een praktische reden. De cadeaubonnen vallen bij deelnemers op donderdag 21 en vrijdag 22 november op de deurmat en de Hollandse Huisjes zijn tot en met zondag 8 december af te halen bij Albert Heijn. Om de deelnemers die vanaf 21 november (en tot 1 januari 02.00 uur) gaan meespelen ook de Hollandse Huisjes cadeau te kunnen doen, sturen we de huisjes na. Huidige deelnemers vragen we het Huisje zelf op te halen om zo het distributieproces zo duurzaam mogelijk te maken. 

Ik wil het Hollandse Huisje niet. Wat kan ik doen? 

Het is natuurlijk onze intentie om onze deelnemers blij te maken met een cadeautje. De Hollandse Huisjes die niet worden opgehaald bewaren we voor een andere goede bestemming. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de Hollandse Huisjes wél af te halen en er iemand anders blij mee te maken of u kunt uw cadeaubon aan iemand anders geven.  

De Hollandse Huisjes zijn in mijn Albert Heijn niet (meer) beschikbaar. Wat nu?  

Vraag eerst bij het winkelpersoneel of zij nog wat hebben liggen. Zo niet, dan kunt u naar een andere Albert Heijn bij u in de buurt of u komt de volgende dag nogmaals langs. Indien dat voor u lastig is, neem dan contact op met onze ledenservice. 

Hoe werkt de fotowedstrijd op social media die gekoppeld is aan de Hollandse Huisjes? 

Zet u uw Hollandse Huisje op uw feestelijk gedekte kersttafel? Deel dan een foto op Instagram of Facebook via @postcodeloterij. De Postcode Loterij kiest wekelijks de leukste inzendingen uit. Winnende inzenders krijgen nader bericht over hun cadeau. In totaal geven we 6 verrassingen weg.