Hollandse Huisjes

Speciaal voor onze deelnemers

De feestdagen komen eraan. Even in alle rust samenzijn met familie of goede vrienden. Kaarsjes aan, lekker eten, gezellig spelletjes doen. Hoe fijn is dat? En om de decembermaand nog feestelijker te maken, ontvangt u van de Postcode Loterij een Hollands Huisje cadeau. Verlicht door een led-lampje. Laat ze sfeervol schitteren op uw tafel, vensterbank of schouw. 

 

220314-NPL-1616.jpg

Wanneer ontvangt u uw cadeau? 

Alle deelnemers van de Postcode Loterij ontvangen uiterlijk 29 november een brief met meer informatie over deze verrassing. Van maandag 28 november tot en met zondag 11 december kunt u de Hollandse Huisjes ophalen bij de dichtstbijzijnde Albert Heijn. Pak uw favoriete huisje uit het schap, scan de bijgesloten cadeaubon aan de (zelfscan)kassa en u bent klaar. Iedere deelnemer ontvangt een cadeaubon voor één Hollands Huisje. Deelnemers die meespelen met twee of meer loten kunnen twee Hollandse Huisjes ophalen. 

Gaat u met ons meespelen vanaf 23 november tot 1 januari 02.00 uur? Dan krijgt u de Hollandse Huisjes thuisgestuurd. 

Deel uw foto’s met ons 

Maakt u tijdens de feestdagen een mooie foto of video van uw huisje? Deel deze op Instagram of Facebook en tag @postcodeloterij. Wie weet ontvangt u dan nóg een bijzondere verrassing! 

De huisjes 

U kunt kiezen uit vier verschillende huisjes: een Klokgevelhuisje, een Trapgevelhuisje, een Zaans huisje of een Grachtenpand. Hieronder leest u meer over de verschillende huisjes. 

Het Klokgevelhuisje

Het Klokgevelhuisje begon ooit als een zogeheten Halsgevelhuis: een huis met een rechte bovenzijde, smal als een hals. De ronde klokgevel is de sierlijke opvolger van deze bouwstijl. In Nederland zijn er door de eeuwen heen verschillende varianten van deze gevel ontworpen. Soms gemaakt van hout, soms van steen. Aan de vorm en de versiering van de gevel is de eeuw te herkennen waarin het huis is gebouwd. Zo zijn klokgevels uit de 18e eeuw bijvoorbeeld veel groter, ronder en sierlijker dan die van een eeuw eerder. 
 


Het Zaanse huisje

Terwijl in de rest van Nederland stenen huizen worden gebouwd, blijft men van oudsher in de Zaanstreek stug houten huizen neerzetten. Met goede redenen. De grond in het gebied is namelijk van slechte kwaliteit. Een houten huis is een stuk lichter dan een bakstenen variant en staat hierdoor stabieler. Daarnaast was Zaandam het centrum van de Nederlandse houthandel. Met als gevolg dat hout er veel goedkoper was dan op andere plekken in het land. Zelfs in deze tijd is deze stijl nog populair en worden meerdere huizen in zijn geheel of gedeeltelijk van hout gebouwd in de Zaanse stijl. 
 


Het Trapgevelhuisje

De meeste Trapgevelhuisjes in Nederland zijn gebouwd in de 16e en 17e eeuw. Eerst van hout, later van steen. Dankzij de steile daken stroomt het regenwater via de dakpannen makkelijk weg. Ook in andere regenachtige landen, zoals België, Frankrijk of Engeland, is deze sierlijke stijl terug te vinden. In Nederland zijn de Trapgevelhuisjes veelal gebouwd volgens de renaissancestijl, aangemoedigd door de Amsterdamse architect Hendrick de Keyser. De karakteristieke traptreden zijn mede dankzij hem terug te vinden op gebouwen door heel Nederland.
 


Het Grachtenpand

Op verschillende plekken in Nederland zijn door de eeuwen heen grachtenpanden gebouwd. We kennen natuurlijk de grachtengordel van Amsterdam, maar ook in Leiden, Maastricht, Den Bosch en tal van andere oude steden geven deze statige gebouwen het centrum een uniek karakter. De meeste grachtenpanden zijn gebouwd in de 17e eeuw en laten zien hoe rijk Nederland in die tijd was. Dat deze huizen zo smal en hoog zijn, is geen toeval. Hoe breder een pand vroeger was, hoe hoger de belasting die werd geïnd. Alleen de allerrijksten konden wonen in de bredere grachtenpanden. 

Het LED lichtje

We willen graag dat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw Hollandse huisje. Hieronder vindt u daarom wat tips en belangrijke informatie over het gebruik van het huisje in combinatie met het bijgeleverde LED lichtje.

Maak alleen gebruik van het LED lichtje
Wij adviseren dit product alleen te gebruiken in combinatie met het LED lichtje. Bij gebruik van een waxinelichtje wordt het huisje zeer heet. Het gebruik van een waxinelichtje raden we daarom af.

Houd het LED lichtje buiten bereik van kinderen en huisdieren
In het LED lichtje zit een lithium batterij. Houd deze batterij buiten bereik van kinderen en huisdieren. Laat het ledlichtje en de batterij niet in contact komen met water, een hete bron of open vuur. Maak het ledlichtje alleen schoon met een zachte droge doek.

Vervang de batterij makkelijk zelf

Dooft het licht achter de ramen? Dan is de batterij waarschijnlijk leeg. De batterij vervangen is gelukkig erg makkelijk. Dit doet u als volgt:

1. Open de deksel aan de onderzijde van het LED lichtje.
2. Vervang de oude batterij door een nieuwe, batterij type CR2032(3V)3 en zorg dat het + teken naar boven is gericht.
3. Sluit de deksel.
4. Lever de lege batterij in voor recycling. 
 

Veelgestelde vragen   

Waarom ontvangen deelnemers van de Postcode Loterij de Hollandse Huisjes?

Alle deelnemers van de Postcode Loterij ontvangen als dank voor hun deelname een Hollands Huisje. Dankzij onze deelnemers konden wij ook dit jaar weer vele goede doelen ondersteunen die zich inzetten voor een groene, rechtvaardige wereld waarin we niemand uit het oog verliezen. Dat vinden we niet vanzelfsprekend en daarom willen we aan het einde van het jaar iets kleins terugdoen in de vorm van dit cadeau. 

Waar kan ik met mijn cadeaubon een Hollands Huisjes afhalen?

U kunt een Hollandse Huisje met een cadeaubon ophalen in alle Albert Heijn vestigingen in Nederland, met uitzondering van AH To Go.

Ik ben te laat met het ophalen van mijn Hollands Huisje. Wat nu?

We hopen natuurlijk dat iedereen (binnen de gegeven 2 weken) een geschikt moment vindt om het Hollandse Huisje af te halen of mee te nemen tijdens het boodschappen doen. Lukt het niet om het Hollandse Huisje binnen die tijd op te halen? Vraag dan eerst bij de servicebalie van de Albert Heijn of zij nog Hollandse Huisjes op voorraad hebben. Zo niet, laat het ons dan weten. We kunnen dan een passende oplossing vinden.

De Hollandse Huisjes zijn in mijn Albert Heijn niet (meer) beschikbaar. Wat nu?  

Vraag eerst bij het winkelpersoneel of zij nog wat hebben liggen. Zo niet, dan kunt u naar een andere Albert Heijn bij u in de buurt of u komt de volgende dag nogmaals langs. Indien dat voor u lastig is, neem dan contact op met onze ledenservice.

Het Hollandse Huisje dat ik heb opgehaald bij Albert Heijn blijkt stuk te zijn. Wat nu? 

We sturen u de cadeaubon (tot en met zaterdag 3 december) of 1 Hollandse Huisje per lot (met een maximum van 2 Hollandse Huisje) na.   

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan een kijkje op onze Ledenservicepagina