Het Veteranen Search Team

Het Veteranen Search Team (VST) is een noodhulporganisatie die de politie ondersteunt tijdens zoekacties naar vermiste personen. De vrijwilligers van het VST staan 24/7 klaar om iemand thuis te brengen. Maar hoe gaat dat precies?


Veteranen

Het VST voor 85% uit veteranen. “Een veteraan is iemand die in het leger zit of zat en voor Nederland op missie is geweest naar het buitenland. Dit kan een vredesmissie of een oorlogsmissie zijn. Er zijn veteranen van 18 tot 105 jaar oud, een hele uiteenlopende groep,” legt oprichter Mariska uit. Daarnaast zijn er ook andere geüniformeerde vrijwilligers betrokken, bijvoorbeeld van de politie en brandweer. Er zijn zo’n 2700 vrijwilligers, verspreid door het hele land.

 

De kracht van samenwerken

Samenwerken is ontzettende belangrijk binnen het VST. “Samenwerking in moeilijke tijden zorgt ervoor dat militairen een bijzondere band krijgen. Dit noemen we kameraadschap,” vertelt Mariska. “Ze hebben aan een half woord genoeg,” gaat Mariska verder. “Veteranen zijn gewend om te werken binnen bepaalde structuren, en door hun achtergrond is hun weerbaarheid hoger.”

 

Samenwerken doen de kameraden niet alleen met elkaar, maar ook met de politie. Wanneer er een vermissing is, schakelt de politie in veel gevallen het VST team in. “Wij helpen zoeken en hebben een adviserende rol. De kameraden krijgen een alarm thuis. Wanneer er een vermissing is waar onze hulp voor nodig is, krijgen zij het verzamel adres via het alarm. Vanaf daar start de zoekactie. De groep wordt eerst ingedeeld in teams. Bijvoorbeeld het zoekteam, het bikerteam of het drone team. Deze indeling wisselt per zoekactie. Daarna gaan we op pad. Met een belangrijk doel: de vermiste thuis brengen.”

 

De vermiste thuis brengen

“Helaas treffen we mensen niet altijd in leven aan. Ook dan is ons doel om iemand thuis te brengen. Dat is belangrijk voor de nabestaanden. Voor hen is het noodzaak om afscheid te kunnen nemen.” Gelukkig zijn er ook succesverhalen waarbij mensen wel levend thuis worden gebracht. “We krijgen steeds meer bekendheid en worden sneller door de politie op de hoogte gebracht van een vermissing. Er zijn gelukkig ook veel succesverhalen, waarbij we echt levens hebben gered.”

 

Een bijzonder succesverhaal

Mariska deelt een bijzonder verhaal dat altijd is bijgebleven: “Een man met beginnende dementie was al twee dagen vermist. De politie verrichte veel werk. Toch was de man nog steeds zoek. Toen het VST werd ingezet is hij binnen een uur gevonden. We maakten de hereniging met zijn vrouw mee. Alle kameraden hoe stoer ook, pinkten een traantje weg.”

 

Dit is een mooi voorbeeld van hoe belangrijk het werk van het VST is. “Er zijn steeds meer mensen met dementie, maar ook mentale problemen. Vermissingen komen daarom regelmatig voor. In het afgelopen jaar hebben we 109 keer een zoekactie gedaan.”

 

Iedere minuut telt

Bij een vermissing telt iedere minuut. Het VST team is binnen twee uur na inschakeling van de politie op locatie. Dat moet sneller, vindt de organisatie. “En dat gaan we nu realiseren!” zegt Mariska blij. “Wij hebben één hub, in Huis ter Heide, gemeente Zeist. Dit is een plek waar alle spullen liggen  die nodig zijn voor zoekactie. Dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij kunnen we nog twee hubs opzetten. Eén in het noorden, en één in het zuiden van het land. Dit biedt de mogelijkheid om onze actietijd te verkorten van twee naar één uur. Dat kan écht het verschil maken.”

 

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontvangt VFonds een bijdrage van € 500.000,- voor het Veteranen Search Team.