Het Rode Kruis: “We zijn er voor iedereen die hulp nodig heeft in een crisissituatie.”

Stel je eens voor: er ontstaat een grote brand in het wooncomplex waar je woont. Of je krijgt te maken met een verwoestende overstroming, zoals in Limburg een paar jaar geleden. Wie staan er dan voor je klaar?

Hulp in nood
Als er zo’n noodsituatie plaatsvindt schieten de vrijwilligers van het Rode Kruis te hulp. De organisatie komt in actie in tijden van nood. Overal ter wereld, en dus ook in Nederland. Het Rode Kruis geeft bijvoorbeeld een maaltijd aan mensen die nergens anders terechtkunnen. En ze helpen bij de opvang van asielzoekers. Maar ook als je moet worden geëvacueerd vanwege een grote brand is, schiet het Rode Kruis te hulp.

Zo ook tijdens de overstromingen In Limburg: “Daar hebben we de mensen die getroffen zijn door de ramp opgevangen. En hulp geboden aan iedereen die hun huis moest ontvluchten. Het Rode Kruis heeft zeven extra ambulancevoertuigen, met medisch personeel gestuurd om bij te springen en de mensen in het getroffen gebied te helpen,” legt vrijwilliger Remko uit.

Onvoorwaardelijke inzet
Remko zet zich al 33 jaar onvoorwaardelijk in als vrijwilliger bij het Rode Kruis. “Ik was 12 toen ik begon bij het Rode Kruis. Sinds die tijd heb ik ontzettend veel verschillende dingen gedaan binnen de organisatie. Zo begon ik ooit als blarenprikker bij de Nijmeegse Vierdaagse, en ben ik teamleider geweest. Sinds 2016 ben ik betrokken ik bij de Medische Dienst.” De Medische Dienst van het Rode Kruis bestaat uit meer dan 300 vrijwilligers met een zorgachtergrond.

 

Door heel Nederland zijn er maar liefst 10.000 vrijwilligers verbonden aan het Rode Kruis. “En die groep is heel erg divers,” legt Remko uit. “Het zijn ouderen die met pensioen zijn, mensen met een uitkering die iets willen doen voor een ander, of studenten die maatschappelijk willen bijdragen. Zoveel verschillende mensen die zich allemaal inzetten voor hetzelfde doel, geeft echt charme aan het Rode Kruis.”

 

Belangrijke ‘oefening’
“Het Rode Kruis staat in eerste instantie voor het bieden van noodhulp. Maar we zijn ook aanwezig op festivals en (grote) evenementen. Zoals aankomend weekend bij verschillende evenementen op 4 en 5 mei. Onze aanwezigheid helpt ons om de vaardigheden te onderhouden. Bijvoorbeeld voor momenten waarop er echt een crisis uitbreekt. Het is eigenlijk een soort oefening,” licht Remko toe.

Het meeste bijgebleven
Op de vraag wat Remko in de afgelopen 33 jaar het meest is bijgebleven, moet hij even slikken. “Dat is toch wel de vluchtelingencrisis in 2015,” zegt hij uiteindelijk. “Ik heb daar zo ontzettend veel verschrikkelijke verhalen gehoord. Op dat moment besefte ik me weer hoe belangrijk dat het Rode Kruis is. En dat wij ons inzetten voor iedereen. Ongeacht jouw geloof, afkomst, leeftijd, gender of jouw politieke mening. We zijn er voor iedereen die hulp nodig heeft in een crisissituatie.”

 

Dankzij de deelnemers
Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij heeft het Rode Kruis in de afgelopen 5 jaar 37 miljoen euro ontvangen. Met deze bijdrage kan het Rode Kruis zowel in Nederland als internationaal op meerdere thema’s hulp verlenen aan mensen in nood.