Chlorophytum Comosum & Chamaedorea Elegans

Breng sfeer, luchtzuiverende kracht én een tropische touch in huis met deze prachtige plantcombinatie: de Chlorophytum Comosum (Graslelie) en de Chamaedorea Elegans (Mexicaanse Dwergpalm). Samen vormen ze een perfect duo voor elke kamer – van woon- tot slaapkamer en zelfs kantoor. Beide planten zijn gemakkelijk te verzorgen, compact van formaat en uitermate geschikt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

 

Chlorophytum Comosum – Graslelie

De Graslelie is een frisse, levendige kamerplant met lange, slanke bladeren in groen en wit, die sierlijk naar beneden hangen. Oorspronkelijk afkomstig uit de tropen van Zuid-Afrika, staat hij bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen én het gemak waarmee hij stekjes vormt. Ideaal als je je plantenverzameling wil uitbreiden of iemand anders een baby-plantje cadeau wil doen.

 

Chamaedorea Elegans – Mexicaanse Dwergpalm

Deze sierlijke mini-palm komt uit de vochtige regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De fijne, geveerde bladeren en compacte groei maken hem perfect als tafelplant of groene eyecatcher op een schaduwrijk plekje. De naam betekent letterlijk “geschenk op de grond” – en dat is precies hoe hij aanvoelt in je interieur: een groen cadeau voor elke ruimte.

 

Verzorging

Hoewel de planten verschillende uiterlijke kenmerken hebben, delen ze hun makkelijke karakter. Hieronder lees je hoe je ze allebei gezond en stralend houdt:

 

Licht en standplaats

Graslelie: Groeit goed in verschillende lichtomstandigheden – van schaduw tot indirect zonlicht. Vermijd echter felle middagzon om verkleuring te voorkomen.

Dwergpalm: Voelt zich het beste op een lichte plek met indirect zonlicht of halfschaduw. Direct zonlicht kan de fijne bladeren verbranden.

 

Water geven

Graslelie: Houd de grond licht vochtig, maar niet nat. Laat de bovenlaag van de aarde tussen gietbeurten opdrogen.

Dwergpalm: Ook deze plant houdt van licht vochtige grond. Geef regelmatig water, maar zorg dat er geen water onderin de pot blijft staan om wortelrot te voorkomen.

 

Voeding

Graslelie: Geef eens per maand plantenvoeding tijdens de lente en zomer. In de winter is voeding niet nodig.

Dwergpalm: Tijdens de groeiperiode (lente-zomer) volstaat één keer per maand vloeibare plantenvoeding. In de herfst en winter pauzeert de plant zijn groei.

 

Luchtvochtigheid

Graslelie: Stelt weinig eisen aan luchtvochtigheid, maar profiteert in droge ruimtes van af en toe besproeien.

Dwergpalm: Heeft baat bij een hogere luchtvochtigheid. Besproei de bladeren regelmatig om uitdroging en spint te voorkomen.

 

Snoeien

Graslelie: Knip bruine puntjes of beschadigde bladeren eenvoudig weg.

Dwergpalm: Verwijder gele of dode bladeren met een schone schaar om de plant fris te houden.

 

Verpotten

Beide planten kun je het best eens per twee à drie jaar verpotten of wanneer de wortels te groot worden voor de pot. Gebruik een iets grotere pot met verse, luchtige potgrond en voeg een laagje hydrokorrels toe voor een goede afwatering.

 

Stekken

Graslelie: Eén van de leukste eigenschappen van de Graslelie is dat hij gemakkelijk te stekken is. Aan het uiteinde van de lange bladstengels groeien kleine plantjes, ook wel ‘pups’ genoemd. Zodra deze voldoende worteltjes hebben ontwikkeld, kun je ze voorzichtig losknippen en in water of potgrond zetten. Binnen korte tijd groeien ze uit tot volwaardige nieuwe planten.

Dwergpalm: De Chamaedorea Elegans is helaas niet gemakkelijk te stekken. Nieuwe planten worden meestal gekweekt uit zaad en niet via scheuren of stekken.