KNCV Tuberculosefond

Nooit meer een pandemie

Een belangrijke factor in de bestrijding van infectieziekten is een snelle en goede diagnose zodat ziektes en resistenties snel herkend worden. Hiervoor bestaat een veelbelovende nieuwe tool: de MinION. Dit handzame apparaatje is een soort klein minilaboratorium. Op basis van innovatieve gentechnologie kan de MinION met één test alle infectieziektes en mutaties die antibiotica-resistentie veroorzaken, herkennen. De MinION is bovendien in staat om ook nieuwe ziektes, zoals COVID-19, te identificeren en in kaart te brengen. Tot nu toe worden deze innovatieve gentechnologie en de MinION nog niet breed gebruikt voor het stellen van diagnoses in de patiëntenzorg. In dit droomfondsproject bewijst KNCV Tuberculosefonds dat met hulp van de MinION de nieuwe technologie ook op lokaal niveau ingezet kan worden in lage inkomenslanden. Zo krijgen ook mensen in afgelegen gebieden toegang tot een betere en snellere diagnose en kunnen zij dus eerder en beter behandeld worden. Tegelijkertijd kan sneller informatie over infectieziekten en hun verspreiding verzameld worden.

In het project demonstreert KNCV Tuberculosefonds in Nederland, Tanzania, Vietnam en Kirgizië de toepassing van de MinION door op nationaal, regionaal en districtsniveau laboratoria te trainen in gebruik van de nieuwe diagnosemethodiek. De ervaringen en resultaten van de nieuwe aanpak worden vastgelegd en gebruikt voor internationale richtlijnontwikkeling op dit gebied, zodat wereldwijd opgeschaald kan worden. Daarmee wordt de droom om deze vorm van diagnostiek toegankelijk te maken voor lage inkomenslanden werkelijkheid. Dit zal het lijden en sterven aan infectieziekten aanzienlijk verminderen en het leven van miljoenen mensen verbeteren.

 

2021 - KNCV Tuberculosefonds - Nooit meer een pandemie

Droomfonds 2021
Nooit meer een pandemie
Bijzonder project in
2021
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 11.100.000