The Climate Group

Clean energy for all

Tweederde van de mensen in India heeft geen toegang tot elektriciteit. Gezien de economische groei die het land doormaakt, is de verwachting dat deze mensen binnen afzienbare tijd op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten. Op netwerken van kolencentrales. The Climate Group laat met het extra project Bijli (Hindi voor ‘electriciteit’) samen met lokale partners en gebruikers zien dat het anders kan: al meer dan 50.000 mensen in tientallen plattelandsdorpen in India zijn aangesloten op schone, goedkope en veilige zonne-energie. Met zonnepanelen op het dak (in India schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar) en LED-lampen in plaats van diesel- of kerosinelampen. Dit is beter voor het milieu, gezonder voor de gebruikers en veiliger voor vrouwen en kinderen. Studiekansen en werkgelegenheid worden verbeterd, en de uitstoot van CO2 door diesel- of kerosinelampen is vervangen door schone LED-lampen.

Dorpelingen kopen zelf de apparatuur, en betalen die in delen af. Goedkoper en efficiënter voor iedereen. Onderdeel van het project is ook het opzetten van een lokaal investeringsfonds, zodat nog meer mensen zonnepanelen en LED-verlichting kunnen kopen.

Ook de zonnepanelen van Postcode Loterij Green Challenge finalist Sunsaluter worden ingezet voor dit project.

Uiteindelijk wil The Climate Group zo meer dan 50.000 mensen aansluiten, en samen met de lokale en regionale partners laten zien dat schone energie niet alleen beter is voor het milieu en klimaat, maar ook nog eens veiliger in gebruik is, meer kansen biedt doordat jongeren ’s avonds kunnen studeren en mensen ‘s avonds kunnen werken. Het project Bijli laat zien dat dit op een voor iedereen winstgevende en dus duurzame manier kan.

 

Clean energy for all

Project
In India mensen aansluiten op schone, goedkope en veilige zonne-energie.
Bijzonder project in
2013
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 2.720.000