Johan Cruyff Foundation

Heroes of the Cruyff Courts

De Cruyff Foundation brengt jeugd vooruit door beweging. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Naast beweging, is zeker ook de persoonlijke ontwikkeling van zowel kinderen als jongeren een belangrijk speerpunt. Het project Heroes of the Cruyff Courts is ontwikkeld om aan deze beide behoeften te voldoen.

Heroes of the Cruyff Courts heeft als doel jongeren een rolmodel te laten zijn voor hun wijk en ze langdurig betrokken te houden bij zowel de wijk als het Cruyff Court. Met het project worden Cruyff Foundation Coaches opgeleid, die vervolgens jongeren in de wijk begeleiden om een sportevenement te organiseren voor kinderen in de wijk. Door het organiseren van evenementen krijgen jongeren de kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen en worden ze uitgedaagd iets te ondernemen wat nieuw voor hen is.

Heroes of the Cruyff Courts wordt de komende jaren uitgerold naar alle reguliere Cruyff Courts en Speciale Cruyff Courts. Circa 1000 jongeren worden opgeleid tot ‘Heroes of the Cruyff Courts’ en gaan Cruyff Court 6 vs 6 toernooien organiseren.

Heroes of the Cruyff Courts op de asielzoekerscentra

Dankzij de extra trekking van de Postcode Loterij kan de Cruyff Foundation ook jeugd in asielzoekerscentra in beweging brengen. Sport en spel geven jonge vluchtelingen de kans om weer even kind te zijn. Het geeft hen plezier en daarmee ook de gelegenheid tot verwerking van de stress die ze hebben ervaren. De Cruyff Foundation zet daarom jaarlijks op zes verschillende locaties het mobiele Cruyff Court in. Gedurende deze week worden er verschillende sportactiviteiten georganiseerd door de medewerkers van het centrum, die hebben deelgenomen aan het Heroes of the Cruyff Court project.

Behoud en verbetering Cruyff Courts

De Cruyff Foundation voorziet de komende jaren 50 Cruyff Courts van nieuw kunstgras omdat het kunstgras op de Cruyff Courts na 10 jaar dagelijks en intensief gebruik is versleten. Vaak zijn gemeenten namelijk niet in staat om de volledige kosten van een nieuwe toplaag te betalen maar treden slechts als co-financiers op. Door zelf het initiatief te houden rond de vervanging van de Cruyff Courts wil de Cruyff Foundation ervoor zorgen dat de bestaande matten op een milieuvriendelijke manier worden vervangen en verwerkt en de kwaliteit behouden. Daarnaast worden bij de Cruyff Courts in Nederland openbare watertappunten geplaatst voor de sportende kinderen. Rond de heropening van de 50 Cruyff Courts zal de Cruyff Foundation buurtfeesten organiseren in samenwerking met Resto VanHarte om op deze manier de samenhang in de buurt te versterken.

Eerste watertappunten

In september 2014 is het eerste watertappunt officieel bij een Cruyff Court geopend. In samenwerking met Join the Pipe en de waterbedrijven worden sindsdien meerdere watertaps geplaatst bij de verschillende Cruyff Courts. Kinderen drinken namelijk steeds meer energie- en frisdrank. Buiten het feit dat dit een ongezonde trend is, zorgt het ook voor een hoop afval. De watertappunten stimuleren kinderen tot het drinken van gezond kraanwater in plaats van flesjes of blikjes sport- en energiedrank. Ook wordt er op deze manier zwerfvuil rond de Cruyff Courts voorkomen.

2016 - Heroes of the Cruyff Courts

Project
Nog meer jeugd in beweging brengen en de integratie en sociale cohesie op de Cruyff Courts vergroten.
Bijzonder project in
2016
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.350.000