Stichting DOEN

Kromkommer

De groenten die wij eten zijn meestal helemaal rond of juist kaarsrecht, groot en prachtig glanzend. Toch zijn niet alle groenten zo perfect. Waar blijven dan al die te dikke, te kromme, te lange en te bobbelige groenten, die zo’n vijf tot tien procent van elke oogst uitmaken? De groene helden van Kromkommer proberen een einde te maken aan de verspilling van groenten met schoonheidsfoutjes. Dit doen ze door gekke groenten terug op je bord te brengen. Hiervoor werken ze samen met een aantal telers en boeren.

Anders gevormde groenten worden verspild en belanden doorgaans op de afvalberg. Groente is niet het enige dat wordt verkwist. Wereldwijd verspilt men 1,3 miljard ton voedsel, terwijl op hetzelfde moment één miljard mensen honger lijden. Dat is niet alleen ethisch een probleem, het kost ook erg veel geld. Alleen al in Nederland gaan er elk jaar miljarden euro’s verloren aan voedselverspilling.

Met steun van DOEN kan Kromkommer haar activiteiten uitbreiden en verder bouwen aan een groene samenleving. Om te komen tot een ‘zero waste economy’ is het belangrijk dat afwijkende groenten gewoon worden gebruikt. Kromkommer bewijst dat dit kan en is daarmee een inspirerend voorbeeld voor anderen.

Bekijk het filmpje over de Kromkommer:

2016 - Kromkommer

Project
Activiteiten van Kromkommer uitbreiden en verder bouwen aan een groene samenleving.