Natuurmonumenten

Natuur toegankelijk voor iedereen!

Nederland telt ruim vier miljoen mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, lichamelijke aandoening of gezondheidsklachten. Zij ervaren veel obstakels bij het bezoeken van natuurgebieden. Dankzij de extra bijdrage van de Postcode Loterij kan Natuurmonumenten zorgen voor aanpassingen op het gebied van bereikbaarheid, oriëntatiemogelijkheden en informatie waardoor 40 natuurgebieden verspreid over heel Nederland ook voor hen toegankelijker worden. En uiteraard ook met de mensen met verschillende soorten beperkingen zelf. Samen wordt gekeken naar bijvoorbeeld parkeerplaatsen, fysieke barrières zoals wildroosters en het trainen van natuurbeheerders zodat zij ook deze doelgroep op de juiste manier kunnen laten genieten van de natuur.

Natuur van en voor iedereen

Met het project ‘Natuur, toegankelijk voor iedereen’ wil Natuurmonumenten samen met organisaties die zich inzetten voor de belangen van mensen met een beperking, zoals het Revalidatiefonds, Fonds Verstandelijk Gehandicapten, NSGK en het Kenniscentrum Groen & Handicap de natuur toegankelijker maken voor mensen met een beperking.

Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten: “De natuur is van en voor iedereen en zou dus ook voor iedereen toegankelijk moeten zijn, inclusief de ruim vier miljoen mensen met een beperking voor wie de natuur nu moeilijk toegankelijk is. We zijn dan ook erg verheugd dat we van start kunnen gaan met dit project. We zijn de Postcode Loterij en haar deelnemers zeer dankbaar."

Extra faciliteiten in 40 gebieden

Natuurmonumenten en de samenwerkingspartners gaan de komende twee jaar in 40 natuurgebieden aan de slag om de natuur gastvrij te maken voor iedereen. Deze lenen zich door hun omvang, bereikbaarheid en spreiding over Nederland het beste voor de aanpassingen. Die voeren ze uit in overleg met mensen met verschillende soorten beperkingen.

Ze creëren extra faciliteiten zoals:

 • korte, aantrekkelijke routes (tussen 2 en 4 km)
 • verharde en extra brede paden, geschikt voor rolstoel, rollator en scootmobiel
 • extra bankjes om uit te rusten
 • begaanbare bruggen en steigers
 • goede bereikbaarheid
 • voldoende parkeerplaatsen voor invaliden
 • invalidentoiletten

Ze bieden uitgebreide informatie over de routes en voorzieningen, zoals:

 • soort ondergrond van de wandelpaden (zand, klei, grind)
 • aanwezigheid van hellingen en hellingshoeken
 • aantal rustplekken (en aanduiding van de locatie)
 • aanwezigheid van klaphekken, wildroosters of andere obstakels

Deze informatie komt beschikbaar op de website van Natuurmonumenten, op informatiepanelen in het natuurgebied, via de route app van Natuurmonumenten en speciaal voor blinden en slechtzienden via een audioroute.

Zie in onderstaand filmpje hoe Postcode Loterij ambassadeur Ruud Gullit Natuurmonumenten overviel met de cheque voor hun extra project bijdrage.

2016 - Natuur toegankelijk voor iedereen!

Project
Natuurmonumenten zorgt voor aanpassingen op het gebied van bereikbaarheid, oriëntatiemogelijkheden en informatie waardoor 40 natuurgebieden verspreid over heel Nederland voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, lichamelijke aandoening of gezondheidsklachten toegankelijker worden.
Bijzonder project in
2016
Steun voor dit project
image/svg+xml Schaduw voor wimpel, realistischer gemaakt met lichte blur en verloop van donker naar transparant Oranje wimpel, kleurverloop, met witte tekst € 1.965.000